Als een koopwoning voor meer dan de vraagprijs van eigenaar wisselt, kijkt niemand daar meer van op. Maar ook bij huurwoningen op de vrije markt komt overbieden steeds vaker voor, zo blijkt uit een rondgang van de NOS.

“Overbieden met zo’n 10 procent is niet ongebruikelijk”, zegt Dimitry Jansen van JLG Real Estate uit Amsterdam tegen de publieke omroep. Hij herinnert zich een woning met een marktconforme huur van 2.000 euro die uiteindelijk is verhuurd aan iemand die 200 euro per maand extra bood. Meer komt ook voor, zegt hij.

Ook andere makelaars zien dat overbieden op de vrije markt gebruikelijker wordt. “Tegenwoordig gebeurt het hier vaker wel dan niet”, zegt Sijmon de Boer van de Amsterdamse makelaar Van Huis Uit tegen de NOS.

Deze trend lijkt zich vooralsnog wel te beperken tot de Randstad en techstad Eindhoven. Hoewel makelaars uit bijvoorbeeld Utrecht en Den Haag bekend zijn met het overbieden op huurwoningen, zeggen collega’s uit Zwolle en Den Bosch tegen de publieke omroep dat er in hun steden “gelukkig” vrijwel geen sprake van is.

Overbieden op huurwoningen wegens krap aanbod

Volgens makelaars is het overbieden een gevolg van het krappe huuraanbod.

Dat het aanbod achterblijft bij de vraag, komt doordat het verhuren van een woning minder aantrekkelijk wordt gemaakt.

Zo is de vermogensbelasting op huurwoningen van particulieren verhoogd en wil woonminister Hugo de Jonge volgend jaar een nieuw puntensysteem invoeren. Dit moet mensen die een middenhuur betalen beter beschermen.

Als gevolg van deze maatregelen geeft een deel van de particuliere eigenaren van verhuurwoniningen de voorkeur aan het verkopen van hun woningen.

De Woonbond, een belangenbehartiger van huurders, wil dat er voor alle huurwoningen een maximumhuur wordt ingevoerd. Dit om huurders te beschermen tegen overbieden.

LEES OOK: Starters op huizenmarkt hebben minder last van concurrentie beleggers, maar huurders hebben het zwaarder in vrije sector