De Volksbank (waaronder SNS Bank, Regiobank en ASN Bank vallen) gaat een negatieve rente rekenen voor zakelijke spaarders vanaf 100.000 euro.

Hiermee komt de lat voor negatieve rentes voor spaarders weer wat lager te liggen.

Voor particulieren ligt de grens voor de negatieve rente bij veel banken op 250.000 euro.

De Volksbank – het moederbedrijf van SNS Bank, Regiobank en ASN Bank – gaat rentebeleid voor spaarders vanaf 1 april verder aanscherpen. Voor zakelijke tegoeden boven de 100.000 euro geldt dan een negatieve rente van 0,5 procent, zo maakte De Volksbank donderdag bekend.

Eerder lag de grens voor een negatieve rente op zakelijke spaarrekeningen op 250.000 euro.

Als reden hiervoor verwijst De Volksbank naar de lage en negatieve rentes op kapitaalmarkten in Europa. Zelf kan de grootbank niet al zijn geld uitzetten in bedrijfsleningen en hypotheken. Een deel moet gestald worden bij de Europese Centrale Bank (ECB) en die rekent daarvoor een negatieve rente.

Steeds meer banken voeren negatieven spaarrentes in. Per 1 maart dit jaar geldt bij De Volksbank voor particuliere spaarders een negatieve rente voor tegoeden boven de 250.000 euro.

Rabobank laat spaarders met meer dan 250.000 euro sinds 1 januari 2021 0,5 procent rente betalen boven die grens.

ING kondigde afgelopen jaar aan zijn negatieve rente van een half procent vanaf tegoeden van 250.000 euro te rekenen, in plaats van 1 miljoen euro.

ABN Amro hanteert sinds 1 januari 2021 een negatieve rente voor particuliere spaarders met tegoeden boven de 500.000 euro.

LEES OOK: Nederlandse banken krijgen indirect honderden miljoenen subsidie van de ECB – dat werkt zo