Het is donderdag een drukke dag in het cijferseizoen voor beursgenoteerde bedrijven. Liefst vier grote aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven kwamen met de financiële resultaten over het eerste kwartaal naar buiten: olie- en gasconcern Shell, grootbank ING, biochemiebedrijf DSM-Firmenich en bouwer BAM.

Shell en ING vielen onder meer op door de aankondiging van nieuwe inkoopprogramma’s voor eigen aandelen. Door geld uit te keren aan aandeelhouders via de inkoop van aandelen, wordt ook het aantal uitstaande aandelen kleiner en hoeft de toekomstige winst over minder aandelen te worden verdeeld. Dat zien beleggers doorgaans als positief.

Beleggers reageerden niettemin lauw op de cijfers van Shell. Het aandeel zakte donderdag met 0,7 procent. ING werd wel beloond met een plus van 6 procent voor het aandeel. Het aandeel BAM ging donderdag fors onderuit met een min van bijna 17 procent, na de publicatie van lagere winstcijfers. DSM-Firmenich daalde op de beurs met bijna 5 procent.

Shell: inkoop eigen aandelen voor $3,5 miljard

 Olie- en gasconcern Shell blijft veel winst maken en gebruikt dit om aandeelhouders te belonen. Voor het eerste kwartaal van dit jaar ging een bedrijfswinst van 7,7 miljard dollar (7,2 miljard euro) de boeken in, 2 miljard dollar minder dan een jaar geleden, maar enkele honderden miljoenen meer dan in het voorgaande kwartaal. Begin vorig jaar waren de gasprijzen nog een stuk hoger.

Shell gaat voor 3,5 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Dat zorgt ervoor dat aandeelhouders meer verdienen aan hun belang in het in Londen gevestigde concern. Shell ziet daar ruimte voor nu de winst veel hoger uitvalt dan waar de financiële markten op hadden gerekend.

In totaal kwam er afgelopen kwartaal zo'n 75 miljard dollar binnen bij Shell, een afname van zo'n 16 procent. Het concern verdiende vooral goed aan olie en chemicaliën. Ook de inkomsten uit gas vielen niet tegen, ook al waren die lager dan de "uitzonderlijk" goede verkopen in het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen waren de gasprijzen ook al veel lager dan begin 2023, wat nog het gevolg was van de verstoorde markt door de oorlog in Oekraïne.

Het olie- en gasconcern is een nieuwe strategie ingeslagen die aandeelhouders meer moet belonen. Ook wil Shell de waardering van het bedrijf meer in de buurt krijgen van zijn Amerikaanse concurrenten. Om die reden kocht de onderneming de twee voorgaande kwartalen ook al voor 3,5 miljard dollar aan aandelen in. Vorig jaar ging er in totaal 23 miljard dollar naar aandeelhouders, op een winst van ruim 19 miljard.

Ook is Shell onder topman Wael Sawan steeds kritischer op nieuwe investeringen en minder winstgevende takken. Zo werd woensdag al het vertrek van de Chinese energiemarkt aangekondigd. De uitgaven van Shell namen dit eerste kwartaal met 2 miljard dollar af vergeleken met vorig jaar, tot zo'n 4,5 miljard dollar. Eind vorig jaar lagen de uitgaven nog op 7,1 miljard dollar.

"Shell kende opnieuw een kwartaal van sterke operationele en financiële prestaties", lichtte Sawan kort toe.

ING koopt voor €2,5 miljard eigen aandelen in

ING heeft zijn kwartaalwinst licht zien afnemen. Maar de bank vindt zichzelf er sterk genoeg voorstaan om geld naar de aandeelhouders te laten gaan. Dat doet ING door voor maximaal 2,5 miljard euro aandelen in te kopen.

Onder de streep hield de bank 1,6 miljard euro over. Dat is 0,8 procent minder winst dan een jaar eerder, maar beduidend meer dan analisten in doorsnee hadden voorspeld. In de eerste drie maanden van vorig jaar zag ING zijn nettowinst nog bijna verviervoudigen, profiterend van de gestegen rente.

Nu gingen de rente-inkomsten juist omlaag. Daartegenover stond echter dat de inkomsten uit provisies aanzienlijk zijn toegenomen. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Ook slaagde ING er volgens hem in om de kosten in het gareel te houden.

Vorig jaar keerde de bank al 6,4 miljard euro uit aan aandeelhouders, door middel van dividend en aandeleninkoop. Maar op dit beleid van de bank is ook kritiek van klimaatactivisten. Zo wees Milieudefensie, dat een klimaatrechtszaak tegen de bank heeft aangekondigd, tijdens de recente aandeelhoudersvergadering op de grote hoeveelheid geld die naar de aandeelhouders ging. Milieudefensie wil dat ING meer doet om klimaatverandering tegen te gaan.

Volgens Van Rijswijk zijn de uitkeringen aan aandeelhouders en het klimaatbeleid van de bank "compleet verschillende dingen". "We zijn een erg groot bedrijf, een commerciële organisatie", geeft hij aan. Daarbij is het volgens hem niet verstandig als de bank meer kapitaal oppot dan nodig. Als de bank dat geld niet zou uitkeren aan aandeelhouders zou dat slecht zijn voor het bedrijf en daarmee ook voor klanten, die dan waarschijnlijk duurder uit zouden zijn.

Zwakke markt voor vitamines drukt omzet DSM-Firmenich

Voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich heeft de verkoopvolumes in het eerste kwartaal van het jaar weer zien groeien. De omzet daalde echter licht, mede door de aanhoudende zwakke markt voor vitamines. Het Nederlands-Zwitserse fusiebedrijf handhaafde de verwachtingen voor het hele jaar.

Topman Dimitri de Vreeze was blij met het positievere marktklimaat en de terugkeer van de volumegroei in het bedrijf. DSM-Firmenich liet in februari al weten zijn tak voor ingrediënten en vitamines voor diervoeding Animal Nutrition & Health (ANH) te gaan afsplitsen en is inmiddels begonnen met dat proces. Dat onderdeel kampt al langere tijd met zwakke prestaties als gevolg van lage prijzen voor dierlijke vitamines. Vanaf het tweede kwartaal rekent het bedrijf wel op hogere vitamineprijzen.

Met het afstoten van ANH wil DSM-Firmenich zich meer richten op de activiteiten waarbij grondstoffen voor verzorgingsproducten en voedingssupplementen worden gemaakt voor mensen. Het bedrijf levert ook geurstoffen voor de cosmetica- en parfumsector. De afsplitsing moet volgend jaar plaatsvinden. Daarbij worden alle opties bekeken, zoals een beursgang of een verkoop aan een concurrent.

De omzet van het concern was in het eerste kwartaal 3,1 miljard euro. Dat is 2 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf boekte een aangepaste winst voor belastingen, rentes en afschrijvingen van 463 miljoen euro, een daling van 11 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2023.

De volumegroei bedroeg in het afgelopen kwartaal 3 procent. Vooral het onderdeel Parfumerie & Schoonheid liet sterke prestaties zien dankzij een goede vraagontwikkeling. Ook bij Smaak, Textuur en Gezondheid werd geprofiteerd van een aantrekkende markt.

Bouwer BAM boekt lagere winst in eerste kwartaal 2024

Bouwconcern BAM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 440 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 182 woningen van de hand gingen. De woningen werden gekocht door met name particuliere kopers, beleggers zijn nog steeds terughoudend.

Voor heel 2024 verwacht Nederlands grootste bouwbedrijf circa 1.700 woningen te verkopen. Dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar, toen BAM ook al relatief weinig woningen verkocht.

De orderportefeuille steeg met 10 procent tot 10,7 miljard euro, vooral door nieuwe projecten in het buitenland. Zo kreeg het concern uit Bunnik een opdracht voor de bouw van een reeks stations die stroom kunnen omzetten voor het grootste elektriciteitstransmissieproject in het Verenigd Koninkrijk. BAM gaat ook enkele bouwprojecten uitvoeren voor grote Britse onderwijsinstellingen.

In het eerste kwartaal nam zowel de omzet als de winst van Bam af. De opbrengsten bedroegen 1,4 miljard euro, dat is 3 procent minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen bedroeg 44 miljoen euro. Vorig jaar was dat in het eerste kwartaal nog 58 miljoen euro, vooral dankzij desinvesteringen in Brits vastgoed.

Het begin van dit jaar werd overschaduwd door het ongeval bij de bouw van een brug in Lochem waarbij twee mensen om het leven kwamen, zegt topman Ruud Joosten. "Wij betreuren dit incident ten zeerste en we spreken onze oprechte vastberadenheid uit om de veiligheidsprestaties van BAM te verbeteren." Joosten is vooral te spreken over de sterke groei van de orderportefeuille, maar houdt voor dit jaar rekening met "uitdagende marktomstandigheden" door de hogere rente en geopolitieke spanningen.

De resultaten kunnen ook nog beïnvloed worden door een onderzoek van de FIOD en het Openbaar Ministerie naar fraude- en corruptie bij enkele opgeleverde projecten bij BAM International. Het is volgens het bedrijf nog steeds niet duidelijk hoelang het strafrechtelijk onderzoek zal duren en wat de uitkomst zal zijn. BAM heeft de activiteiten van BAM International inmiddels afgebouwd. Alle projecten zijn afgerond.

LEES OOK: Waarom beleggers houden van bedrijven die profiteren van netwerkeffecten, zoals YouTube en Booking