• Rabobank laat spaarders met meer dan 250.000 euro vanaf 1 januari 2021 0,5 procent rente betalen boven die grens.
  • Nu wordt alleen nog negatieve rente in rekening gebracht bij tegoeden boven de 1 miljoen euro.
  • Eerder kondigde ING een vergelijkbare maatregel aan. Ook daar krijgen particulieren vanaf 1 januari 2021 vanaf 250.000 euro met negatieve rente te maken.
  • De spaarrente is al tijden laag mede omdat de banken zelf rente moeten betalen over het geld dat zij bij de Europese Centrale Bank stallen.

Rabobank brengt bij een grotere groep vermogende spaarders een negatieve rente in rekening. Vanaf 1 januari moeten klanten die meer dan 250.000 euro bij de bank hebben gestald, 0,5 procent betalen over het bedrag boven die grens.

Eerder gold dit alleen voor rekeningen met een saldo boven de 1 miljoen euro. De aanpassing van Rabobank geldt per zakelijke of particuliere rekening, dus niet per klant.

Bijna 99 procent van de klanten blijft voorlopig buiten schot, maar Rabobank wil niet uitsluiten dat de drempel in de toekomst verder wordt verlaagd.

Lees meer: Negatieve rente – zo werkt het en dit betekent het voor je hypotheek en spaargeld

Met de ingreep volgt Rabobank het voorbeeld van ING. Die bank kondigde deze zomer aan zijn negatieve rente van een half procent vanaf tegoeden van 250.000 euro te rekenen, in plaats van 1 miljoen euro.

Voor zakelijke klanten van ING gaat de wijziging op 1 oktober in. Voor particuliere klanten gebeurt dit vanaf 1 januari.

Spaarrente al tijden laag

Al tijden is de spaarrente laag. Dat komt onder andere omdat de banken zelf rente moeten betalen over het geld dat zij bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen.

Daarnaast wijzen economen erop dat structurele ontwikkelingen, zoals vergrijzing en mondialisering, de rentes drukken.

Vergrijzing remt bijvoorbeeld de economische groei en daarmee ook inflatie. Dat heeft een lagere rente tot gevolg.

LEES OOK: Triodos Bank voert een verkapte negatieve spaarrente in voor kleine spaarders – de kans is groot dat andere banken volgen