Max Verstappen eindigde zondag als eerste op het Formule 1-circuit in Oostenrijk. De Nederlandse coureur is bezig met zijn vierde seizoen in de koningsklasse van de autosport.

Hij heeft inmiddels al vier races gewonnen in de Formule 1, hoewel hij pas 20 is: Spanje 2016, Maleisië 2017, Mexico 2017 en nu dus Oostenrijk in 2018.

Daarmee is Verstappen succesvoller dan zijn vader Jos, die in 1994 twee derde plaatsen behaalde als teamgenoot van Michael Schumacher.

Verstappen maakt zijn debuut in 2015 bij Scuderia Toro Rosso. Hij is op dat moment 17 jaar en heeft nog niet eens zijn rijbewijs.

Een jaar later wordt hij na vier races gepromoveerd naar het grote moederteam, Red Bull Racing. Hij wint meteen in Spanje en wordt daarmee de jongste racewinnaar ooit in de Formule 1.

Dat seizoen behaalt hij nog twee podiumplaatsen en eindigt als vijfde in het kampioenschap.

Verstappen verlengt contract bij Red Bull

Met zulke goede resultaten op zak ziet Red Bull voldoende reden om het meerjarige contract van Verstappen open te breken. De jonge coureur verdiende naar verluidt zo’n half miljoen euro per jaar, maar gaat er begin 2017 flink op vooruit.

Volgens de website Total Sportek, die uitzoekt wat sporters verdienen, gaat het jaarsalaris van Verstappen bij de start van het seizoen omhoog naar 3 miljoen dollar (omgerekend 2,5 miljoen euro).

In oktober 2017 volgt een contractverlenging: Verstappen tekent bij tot en met 2020 bij Red Bull. En dat is best verrassend.

Mercedes of Ferrari zit er nu niet in

De maanden ervoor wordt Verstappen herhaaldelijk in verband gebracht met een overstap naar Mercedes of Ferrari. De Limburger is ontevreden over Red Bull en met name de onbetrouwbare Renault-motor. Hij haalde al meerdere keren de finish niet door technische problemen.

max verstappen red bull racing formule 1 salaris inkomen

Maar een stap omhoog zit er voor Verstappen voorlopig niet in. Bij Ferrari staat viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel onder contract en Mercedes heeft Lewis Hamilton, die ook viermaal de titel veroverde.

Bij Red Bull ziet Verstappen kansen om eerste coureur te worden. “Ik voel me bij dit team op mijn gemak, met iedereen klikt het goed, dat is heel belangrijk”, zegt hij tegen het AD.

Teambaas Christian Horner is in elk geval tevreden. “Max is een pure racer en over zijn talent valt niet te twisten”, aldus Horner. “Door de langere samenwerking kunnen we nu een team rondom Verstappen bouwen.”

Nieuw contract, hoger salaris

Bij een contractverlenging hoort ook een hoger salaris. Wat Verstappen in 2018 precies gaat verdienen is niet bekend, maar de BBC schat dat het om minstens 20 miljoen euro per jaar gaat.

Dat is een flink bedrag, maar het is laag vergeleken met wat de absolute toppers verdienen. De Spanjaard Fernando Alonso ontvangt bij McLaren jaarlijks 40 miljoen dollar, omgerekend 34 miljoen euro.

De Brit Lewis Hamilton krijgt een beloning van naar verluidt 26 miljoen euro per jaar en de Duitser Sebastian Vettel verdient bij Ferrari een soortgelijk bedrag.

Verstappen ontvangt naar verluidt wel meer dan zijn teamgenoot bij Red Bull, de Australiër Daniel Ricciardo.

Inkomsten van sponsoren

Verstappen heeft nog andere inkomsten. De coureur heeft deals met onder andere horlogemaker TAG Heuer, supermarktketen Jumbo en softwarebedrijf Exact als persoonlijke sponsors. Zowel Jumbo als Exact betalen naar verluidt meer dan een miljoen om op zijn pet te staan.

Sportmarketeer Norberth Korsmit van Triple Double schat de marktwaarde van Verstappen op 3 tot 3,5 miljoen euro.

“Verstappen is snel, dynamisch, jong, getalenteerd, onbevangen, gefocust en altijd cool”, zei Korsmit tegenover Quote (Blendle, €). “In combinatie met de typische mannensport die hij beoefent maakt dat hem interessant voor sponsoring door horlogemerken, bouwmarkten, IT- en hightechbedrijven en energiemaatschappijen.”

Max is ook naast de baan dus miljoenen waard, en met dat geld kan de 20-jarige coureur aardige dingen doen. Zo heeft hij sinds 2015 een mooi optrekje in Monaco.

LEES OOK: Hoe is het nu met Michael Schumacher na zijn ski-ongeluk?

MIS OOK NIET: Dit verdient Michael van Gerwen met darten – en zo geeft hij zijn geld uit