Michael van Gerwen is drievoudig wereldkampioen darten. Daarmee is de 32-jarige Brabander een van de grootste darters ooit.

‘Mighty Mike’ won de afgelopen jaren alles wat er te winnen valt. Als hij op z’n best is, komt niemand bij hem in de buurt. The New York Times noemde hem niet voor niets de “Michael Jordan van het darten”.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis vallen de resultaten enigszins tegen. In 2021 won Van Gerwen zelfs voor het eerst in jaren geen grote titel en is hij onttroont als nummer 1 van de wereld.

Toch hoeft Van Gerwen niet te klagen. Alle successen van het afgelopen decennium leverden het nodige prijzengeld op. En dan zijn er nog de sponsorcontracten en demonstratiepotjes waar Van Gerwen ook mee casht. Genoeg om een leuke villa in Vlijmen van te bouwen, met rieten dak en buitenzwembad.

Kijk mee naar hoe Michael van Gerwen zijn geld verdient en uitgeeft:


Op de Order of Merit van dartbond PDC, waar het prijzengeld van de laatste twee jaar bij elkaar wordt opgeteld, staat Michael van Gerwen in december 2021 op plek drie, met totale verdiensten van 831.750 pond, omgerekend bijna 1 miljoen euro.


Met zijn derde WK-titel in januari 2019 verdiende Van Gerwen 500.000 pond, omgerekend ruim 580.000 euro.

Foto: EPA/Sean Dempsey
Foto: EPA/Sean Dempsey

In zijn loopbaan heeft Van Gerwen tot nu toe ruim 8,6 miljoen pond bij elkaar gegooid, omgerekend zo'n 10 miljoen euro. Daarmee is hij de beste darter ooit, zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor, voorbijgestreefd. Taylor is begin 2018 gestopt met professioneel darten.

Michael van Gerwen en Phil Taylor. Foto: ANP
Michael van Gerwen en Phil Taylor. Foto: ANP

In vergelijking met Raymond van Barneveld heeft Van Gerwen in korte tijd veel meer verdiend. Dat komt omdat darten de afgelopen jaren enorm is geprofessionaliseerd, met grotere prijzenpotten tot gevolg. ‘Barney’ heeft alleen wel vijf wereldtitels.

Lees meer: Michael van Gerwen verdient veel meer met darten dan ‘Barney’ ooit deed


Michael van Gerwen heeft een aantal persoonlijke sponsoren, waaronder sinds 2007 het Brabantse bedrijf Keukenconcurrent. Onlangs is de sponsordeal verlengd tot 2026, zonder financiële details te noemen.

Foto: Keukenconcurrent
Foto: Keukenconcurrent

Dat is niet de enige sponsor van Michael van Gerwen. Ook dartsmerk Winmau, tweedehandssoftwareverkoper UsedSoft en het Duitse automerk BMW steunen de darter financieel.


Daarnaast haalt hij inkomsten uit het spelen van demonstratiepotjes. Hij gaf in mei 2018 zelfs de mannen van het Nederlandse elftal dartsles. Spits Wout Weghorst bleek het meeste talent te hebben.


Ook heeft Van Gerwen zijn eigen merchandise. Voor het officiële gifgroene spelersshirt ben je 40 pond kwijt en een gesigneerde foto kost 25 pond. Met name in het Verenigd Koninkrijk is de merchandise populair.

Bron: dartshop.tv
Bron: dartshop.tv

En er is natuurlijk een samenwerking met dartmerk Winmau. Een setje pijlen van Van Gerwen is er in verschillende uitvoeringen. De duurste kost bijna 100 euro.

Bron: Winmau
Bron: Winmau

Zakenblad Quote schatte in 2018 het vermogen van Michael van Gerwen op 8 miljoen euro. Een jaar eerder haalde hij de Quote-lijst van honderd jonge selfmade miljonairs.

Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen
Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Van Gerwen en zijn vrouw Daphne houden van reizen. In 2016 bezochten ze naast de landen die Van Gerwen aandoet voor toernooien ook Ibiza...

Ready to goo!!!🍾 #lio #lioibiza #dinner #dinnershow #ibiza

Een foto die is geplaatst door Daphne Van Gerwen (@daphnevangerwen) op


...en Dubai.

Dinner whit my hubby at the #buddabar in #dubai

Een foto die is geplaatst door Daphne Van Gerwen (@daphnevangerwen) op


Daar had hij meteen tijd voor een andere hobby: vissen.

Lovely day of fishing, got the jackpot again. thanks to @ritzcarlton #rcmemories #ritzcarltondubai

Een foto die is geplaatst door Michael van Gerwen (@mvg180) op


Maar vissen kan natuurlijk ook gewoon thuis, in het Brabantse Vlijmen.


Een stukje varen is ook nooit verkeerd.


Net als een stukje rijden. Van Gerwen heeft inmiddels een behoorlijk autocollectie verzameld, waaronder deze Rolls-Royce Ghost. Hij kocht 'm tweedehands in februari 2020.


Een maand daarvoor had Van Gerwen al een Mercedes AMG S63 Cabrio gescoord.


Eerder schafte hij al een BMW 750LD xDrive uit 2016 aan bij zijn vaste dealer Nino Hooymans. De tweedehands bolide stond bij hem te koop voor 84.950 euro.


Van Gerwen heeft in Vlijmen een nieuw huis laten bouwen. Volgens de site Bekende Buren kocht hij de lap grond voor 550.000 euro en sloot hij een hypotheek af van 1,2 miljoen euro.

❤️ #newhouse #newhome #vlijmen

Een foto die is geplaatst door Daphne Van Gerwen (@daphnevangerwen) op


De villa met rieten dak is ontworpen door Kuin & Kuin Architecten en heeft een royaal buitenzwembad.

Dit bericht bekijken op Instagram

Enjoying! ☀️☀️

Een bericht gedeeld door Michael van Gerwen (@mvg180) op

Lees meer: Michael van Gerwen heeft in Vlijmen een droompaleis van €1,2 miljoen laten bouwen – zo ziet het eruit


Een prima plek om op te groeien voor dochter Zoë, die in augustus 2017 is geboren.

Dit bericht bekijken op Instagram

Heerlijk kind❤️

Een bericht gedeeld door Daphne Van Gerwen (@daphnevangerwen) op


En in 2020 is daar een tweede kind bijgekomen. Zoon Mike kwam op 1 april ter wereld.