Daniel Ricciardo is volgend jaar geen teamgenoot meer van Max Verstappen bij Red Bull in de Formule 1.

De Australische autocoureur verlaat aan het einde van dit seizoen de Oostenrijkse renstal, waarvoor hij sinds 2014 reed en zeven grandprixzeges boekte. Dit jaar was hij de beste in China en Monaco.

Hij maakt de overstap naar Renault, waar hij de teamgenoot wordt van Niko Hülkenberg.

“,Ik weet dat Renault nog een lange weg te gaan heeft”, aldus Ricciardo in een verklaring, “maar ik voelde dat het tijd was voor een andere omgeving en nieuwe uitdaging.”

Het besluit van Ricciardo om te vertrekken bij Red Bull komt als een verrassing, want hij liet eerder deze week nog doorschemeren dat een nieuw contract bij Red Bull op een haar na rond was. Het zou gaan om details.

Ook de teamleiding van Red Bull liet meermaals doorschemeren dat Ricciardo zijn aflopende contract zou verlengen.

Geen interesse van Ferrari en Mercedes

De Australiër, die de vreemde gewoonte introduceerde om de champagne na een overwinning uit zijn schoen te drinken, talmde echter met het zetten van een handtekening. Hij hoopte de overstap te maken naar een van de twee topteams, maar Mercedes of Ferrari hebben geen interesse getoond.

Desondanks koos hij toch voor een vertrek bij Red Bull, dat hem al in 2008 opnam in het opleidingsteam. Hij behaalde ook nog zes keer de tweede plaats in een grand prix en werd zestien keer derde.

In 2014 en 2016 eindigde Ricciardo als derde in het WK.

Teambaas Christian Horner liet weten de beslissing van de 29-jarige Ricciardo volledig te respecteren. "Hij heeft jarenlang met de grootste toewijding voor ons gereden, met als hoogtepunten natuurlijk zijn zeven overwinningen."

Wie volgend jaar de teamgenoot van Verstappen wordt, weet Horner nog niet. "We gaan ons nu beraden op zijn opvolging. We hebben diverse kandidaten. Onderwijl zullen we alles doen om er het maximale uit te halen voor Max en Daniel in de resterende negen races van dit jaar."

Zitje bij een fabrieksteam

Bij Renault komt Ricciardo terecht bij een fabrieksteam dat in de lift zit. Dit seizoen ligt Renault op koers om op de vierde plek in het constructeurskampioenschap te eindigen, achter Red Bull.

"We zijn in de Formule 1 om te strijden voor de wereldtitel. Met Ricciardo in ons team onderstrepen we die doelstelling", zei Renault-baas Jérôme Stoll.

Pikant detail is dat het team van Max Verstappen na dit seizoen de Renault-motor verruilt voor een exemplaar van het Japanse Honda. Red Bull is nu slechts klant van Renault en merkt dat het nauwelijks invloed heeft op de ontwikkeling van de motor. Renault geeft immers de voorkeur aan zijn eigen fabrieksteam.

LEES OOK: Dit verdient Max Verstappen, onze 20-jarige F1-held die tot nu toe vier races won