Marcel Boekhoorn neem HEMA over met zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments.

“Het is één van de sterkste merken van het land”, aldus de 58-jarige zakenman donderdag tijdens een persconferentie. “De HEMA moet weer kans krijgen om zich te ontplooien en te groeien.”

HEMA is het volgende bedrijf dat de vermaarde Nederlandse ondernemer en investeerder onder handen neemt.

Boekhoorn is een naam die sowieso geregeld opduikt in de media, vanwege zijn ambitieuze plannen of turbulente liefdesleven.

Dit zijn zeven dingen die je misschien niet weet over de man die van HEMA weer een florerend bedrijf wil maken:


1. Boekhoorn werd rijk met Telfort en Bakker Bart

Marcel Boekhoorn staat op plaats 19 in de Quote 500. Hij heeft een vermogen van naar schatting 1,1 miljard euro.

Zijn grootste klapper was de verkoop van telecombedrijf Telfort in 2005 aan KPN. De deal leverde hem naar verluidt een half miljard euro op.

Lees ook op Business Insider

Daarvoor was hij succesvol met de verkoop van Bakker Bart aan het Duitse Kamps in 1999. De overnameprijs bedroeg 350 miljoen euro.

Dat hij een succesvol ondernemer zou worden, daar heeft Boekhoorn altijd in geloofd. De eerste BV die hij oprichtte, heette Bowolar, wat naar verluidt stond voor Boekhoorn wordt lachend rijk.


2. Zangeres Hind is de ex van Boekhoorn, die nu bij de oudere zus van Yolanthe is

Hind Laroussi was bijna drie jaar lang de vriendin van Boekhoorn. De zangeres werd bekend door de eerste editie van Idols, waar ze de halve finale haalde. Eind 2015 ging het koppel uit elkaar.

Boekhoorn heeft nu een relatie met de oudere zus van Yolanthe Sneijder-Cabau. Eerder was de Quote 500-miljardair kortstondig samen met actrice Tatjana Simic.

Boekhoorn scheidde in 2006 van zijn echtgenote, met wie hij drie dochters heeft.


3. Hij is van origine accountant en werd overnamespecialist

Boekhoorn begon ooit als accountant bij Deloitte & Touch en werd in de jaren 90 een overnamespecialist. Inmiddels heeft zijn investeringsmaatschappij Ramphastos belangen in 45 bedrijven.

Boekhoorn specialiseerde zich in het verleden in het aankopen van nichespelers om die vervolgens de koppelen aan dominante partijen in dezelfde sector (zie de Telfort-deal!).

Maar inmiddels zijn Boekhoorns beleggingen heel divers. Zo heeft zijn investeringsmaatschappij Ramphastos een belang in maaltijdbezorger Delivery Hero, een grote concurrent van Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

Ook heeft Boekhoorn geïnvesteerd in de High Tech Campus Eindhoven.


4. Boekhoorn is eigenaar van Ouwehands Dierenpark en haalde de panda’s naar Nederland

Boekhoorn houdt niet alleen van ondernemen, hij is als eigenaar van Ouwehands Dierenpark ook een groot dierenvriend. Sterker nog: hij was de man die de panda’s Wu Wen en Xing Ya naar Nederland haalde.

“Al vanaf minuut één toen ik de dierentuin kocht, in 2000, dacht ik: hoe kom ik aan panda’s? Iedereen zei: dat is onmogelijk”, zei Boekhoorn vorig jaar tegen het AD.

En het was ook vrijwel onmogelijk. Drie premiers (Kok, Balkenende en Rutte) én de Wageningse Universiteit moesten in China lobbyen voor de komst van de panda’s. Uiteindelijk kreeg Boekhoorn te horen dat hij de panda’s k0n leasen, als een teken van vriendschap tussen China en Nederland.

De panda’s noemde hij “een overwinning van de bovenste categorie”. Boekhoorn: “Dit bewijst: niets is onmogelijk.”


5. Boekhoorn is fervent supporter van N.E.C. en steunde de club meerdere malen

Voor zijn geliefde voetbalclub N.E.C. was Boekhoorn jarenlang een suikeroom. Hij financierde lange tijd spelersaankopen, maar stopte daar in 2006 mee om veiligheidsredenen.

Maar Boekhoorn is nog steeds betrokken bij de club. Hij beschikt over een eigen logebox in het Goffertstadion en is bij bijna alle thuiswedstrijden aanwezig.


6. Zijn schoonzoon is Giedo van der Garde, die ooit Formule 1 reed

Boekhoorns dochter Denise trouwde in 2013 met Giedo van der Garde, die in datzelfde jaar voor het Formule 1-team van Caterham reed. Vorige maand kreeg het stel hun eerste kind; op 11 september werd zoon Jaxx Gí geboren.

Denise is zelf directeur van een interieurbedrijf, dat haar vader voor haar heeft gekocht. “Van de ene op de andere dag was ik eigen baas, had ik 28 personeelsleden en een pand van 8.500 vierkante meter”, schreef ze daarover in een column.


7. Boekhoorns grootste flop is gratis dagblad De Pers

Boekhoorn stopte tientallen miljoenen in De Pers, een gratis dagblad dat begin 2007 voor het eerst verscheen. Maar in Nederland bleek geen ruimte voor nóg een gratis krant. In 2012 hield De Pers op te bestaan.

Boekhoorn wist wel met relatief weinig kleerscheuren van De Pers af te komen. In 2009 sloot hij een deal met uitgever Wegener, waarbij laatstgenoemde de exploitatie van De Pers overnam tegen een vast jaarlijkse vergoeding voor Boekhoorn. Bij het ter ziele gaan van De Pers kreeg Boekhoorn een afkoopsom van 45 miljoen euro.

LEES OOK: 4 dingen die Marcel Boekhoorn moet doen om te zorgen dat HEMA overleeft