• De Nederlandse miljardair Marcel Boekhoorn heeft de High Tech Campus in Eindhoven verkocht.
  • Naar verluidt vangt de zakenman meer dan 1 miljard euro voor het bedrijvenpark.
  • Voor Boekhoorn is dit de grootste deal in zijn carrière als ondernemer.

Miljardair Marcel Boekhoorn heeft de High Tech Campus in Eindhoven verkocht. De kantoorlocatie waar verschillende grote techbedrijven als Philips, NXP, Intel, ASML en IBM een vestiging hebben, wordt overgedaan aan fondsen beheerd door de Amerikaanse investeerder Oaktree Capital Management.

Dat meldt het investeringsbedrijf Ramphastos Investments van Boekhoorn in een persbericht.

De partijen maakten niet bekend welk bedrag met de overname is gemoeid. Bekend is dat Boekhoorn in 2012 zo’n 425 miljoen euro neertelde voor de campus, die in 1998 is opgericht door Philips.

Tegen zakenblad Quote zegt Boekhoorn dat het een “superdeal” is, groter dan de verkoop in 2005 van Telfort waar hij toen bijna 1 miljard euro voor kreeg.

"Hoe denk je dat dit voelt? Geweldig natuurlijk!", zegt hij tegen Quote. "We hebben bijna 10 jaar geweldige dingen gedaan met de Campus, maar er komt altijd een moment dat je besluit tot verkopen."

Momenteel werken 12.000 mensen in meer dan veertig gebouwen op de campus die 235 bedrijven telt. De nieuwe investeerder zegt zich in de komende jaren te willen inzetten om de campus en zowel bestaande als nieuwe huurders te laten groeien.

Boekhoorn begon ooit als accountant

Boekhoorn timmert al enkele decennia aan de weg als ondernemer. Hij begon ooit als accountant bij Deloitte & Touch en werd in de jaren 90 een overnamespecialist. Inmiddels heeft zijn investeringsmaatschappij Ramphastos belangen in tientallen bedrijven.

Een eerste grote klapper was de verkoop van Bakker Bart aan het Duitse Kamps in 1999. De overnameprijs bedroeg 350 miljoen euro. Enkele jaren later volgde de verkoop van Telfort aan KPN, waar hij naar verluidt een half miljard euro aan overhield.

Tot halverwege vorig jaar was ook winkelketen HEMA nog in zijn bezit. Later kwam die keten in handen van een groep schuldeisers.

Dat hij een succesvol ondernemer zou worden, daar heeft Boekhoorn altijd in geloofd. De eerste BV die hij oprichtte, heette Bowolar, wat naar verluidt stond voor Boekhoorn wordt lachend rijk.

LEES OOK: 7 dingen die je misschien niet weet over Marcel Boekhoorn