De prins op het witte paard? Noord-Korea wil in ieder geval de indruk wekken dat de hoogste leider, Kim Jong-un, een majestueuze positie heeft. Met foto’s van Kim op een wit paard.

De beelden van Kim te paard zijn verspreid door staatsmediabedrijf KCNA. Kim is hierop te zien tijdens een rit door bossen en vlakten in de buurt van de berg Paektusan (de ‘witkoppige berg’). Dat is de hoogste berg van Noord-Korea. Deze plek geldt als het ‘spirituele thuisland’ van de familiedynastie van de leiders van Noord-Korea.

“De tocht van Kim naar Paektusan is een grote gebeurtenis in de geschiedenis van de Koreaanse revolutie”, meldt KCNA in een verklaring waaruit persbureau Reuters citeert.

De propagandaretoriek gaat als volgt verder: “Alle aanwezige functionarissen konden getuige zijn van de verbluffende ideeën die Kim op Paektusan te berde bracht. Ze waren diep geëmotioneerd en verrukt om te vernemen dat er een grote actie in het verschiet ligt waar de wereld versteld van zal staan, en die een volgende stap voorwaarts markeert van de Koreaanse revolutie.”

Volgens Noord-Korea expert Joshua Pollack kun je de beelden van Kim als triviaal afdoen, maar zijn ze niet zonder betekenis.

Lees ook op Business Insider

“Deze verklaring maakt op een symbolische manier duidelijk dat Noord-Korea zich assertief opstelt”, aldus de onderzoeker die werkzaam is aan een instituut voor internationale betrekkingen in Californië tegenover Reuters. “Niets wordt expliciet gemaakt. Maar de toon voor het beleid in 2020 is hiermee wel gezet.”

De propagandabeelden van Kim zijn naar buiten gebracht kort nadat het regime van Kim de Amerikaanse regering van Donald Trump beschuldigde van ‘misleiding’ over gesprekken rond denuclearisatie van Noord-Korea. Pyongyang heeft gewaarschuwd dat de huidige toenadering tussen de VS en Noord-Korea per direct kan worden stopgezet.

De beelden van Kim doen ook enigszins denken aan foto’s die de Russische president Vladimir Poetin zo’n tien jaar geleden liet verspreiden. Daar was een stoere Poetin te paard te zien, met ontbloot bovenlijf. Dat laatste heeft Kim Jong-un kennelijk niet aangedurfd.

Lees meer over Noord-Korea: