Je zou verwachten dat in een land als Noord-Korea het gebruik van smartphones flink aan banden ligt. Zeker gezien het contrast tussen het strakke regime van Kim Jong-un en de vrijheid die je doorgaans via een smartphone ervaart.

Maar de Noord-Koreanen gebruiken smartphones al sinds 2013 volop. Apparaten die vermoedelijk zijn gemaakt in het land zelf, door Noord-Koreaanse bedrijven.

De Noord-Koreaanse nieuwssite NKNews.org volgt de ontwikkelingen van deze smartphones op de voet.

Uit de berichten blijkt dat die Noord-Koreaanse makelij er nog niet eens zo gek uitziet. Waarschijnlijk zijn ze met wat technische aanpassingen gewoon in andere landen te gebruiken.

Bekijk deze vijf smartphones die Noord-Koreanen sinds 2013 gebruiken:


De Pyongyang Touch

Bron: NK News/”Dawn”

Er is niet veel bekend over de Pyongyang Touch, die in 2014 op de markt kwam. Zo is niet duidelijk wat de technische specificaties zijn.

Wat we wel weten is dat de telefoon verkrijgbaar is in roze, marineblauw en wit, aldus NK News, dat zich baseert op een pro-Noord-Koreaanse website die opereert vanuit Japan.

De Pyongyang Touch was naar verluidt populair onder de Noord-Koreaanse jeugd. Het toestel draaide op een ‘speciaal voor Noord-Koreaanse doeleinden’ aangepaste versie van Android. Je kon er niet mee naar het buitenland bellen en niet internetten.


De originele Arirang

Bron: Uniscope

De Pyongyang Touch had net zo goed de Arirang kunnen heten. Doordat de makers van deze telefoons noch de apparaten zelf een toegankelijke website hebben, is een en ander lastig te achterhalen.

De originele Arirang zou naar verluidt een soort van kloon zijn van de Uniscope U1201 uit 2014, een Chinese telefoon.

uniscope phone

De eerste Arirang had – gebaseerd op de Uniscope U1201 – een 4,3-inch scherm, een dual-core Qualcomm Snapdragon S4-chip van 1,2GHz, een 8-megapixel camera en kon overweg met zowel GSM- als CDMA-netwerken voor mobiele telefonie.


De Jindallae 3 — vrij vertaald: Azalea 3

Bron: DPRKToday

Een van de nieuwste smartphones op de Noord-Koreaanse markt is de Jindallae 3 (Azalea 3). Die werd in juni 2017 uitgebracht.

Volgens de staatszender DPRK Today is de Azalea 3 gemaakt door het Noord-Koreaanse bedrijf Mangyongdae Information Technology Corporation.

Het is niet helder of er een Jindallae 1 of 2 is en het is ook goed zoeken naar de technische specificaties van de Azalea 3. Maar hij ziet er wel heel gelikt uit (ook beschikbaar in zwart).

“We hebben alle zaken rondom het gebruik en de techniek van de smartphone onder de loep genomen, zoals het moederbord, het ontwerp en het besturingssysteem”, aldus de Noord-Koreaanse nieuwszender DPRKNews.com.

“De onderzoekers hebben onder meer de batterij verbeterd na input van gebruikers. Bovendien is de veiligheid en de activiteit van het systeem verbeterd en zijn diverse apps toegevoegd die mensen elke dag nodig hebben”, aldus een vertaling van de website via Google Translate.


De Arirang 171

Bron: YouTube/NK News

De Arirang 171 uit 2018 is naar verluidt de vijfde Arirang-smartphone, aldus NK News.

De Arirang 171 heeft een 4,7-inch scherm en een MediaTek6797-chipset van 2,6 GHz. Geen slechte chip. De MediaTek-chip wordt ook gebruikt in verschillende andere telefoons, zoals de Xiaomi Redmi Note 4). De chip is wat krachtiger dan de Qualcomm Snapdragon 821 die werd gebruikt in topsmartphones uit 2016.

De Arirang 171 heeft 4 GB RAM-geheugen en 32GB opslag, vergelijkbaar met de huidige premiumtelefoons van onder meer Samsung en Huawei. Ook Noord-Koreanen kunnen hun vingerafdruk gebruiken om hun toestel te ontgrendelen.

Als je die Arirang 171 wilt hebben, ga dan even langs bij Ryomyong Street in Pyongyang, waar naar verluidt de Arirang IT Exchange Company een winkel heeft waar de apparaten te koop zijn. Er zit ook een zaak op Sunan International Airport, in terminal 1. Jammer genoeg is niet helder hoeveel de Arirang kost.

Gedegen research is altijd goed voordat je overgaat tot een aankoop, dus vind je hieronder een video over de Arirang 171:


De Phurun Hanul H-1 — of Blue Sky

De Phurun Hanul H-1 – gemaakt door Phurun Hanul Corporation – heeft een 5,5-inch scherm met hoge resolutie, een vingerafdrukscanner en een snelle processor. Naar verluidt heeft het ook een grote accu van 6.000 mAh.

De MediaTek6753-chip (1,3GHz) is iets krachtiger dan de Qualcomm Snapdragon 835-chip die gebruikt werd in telefoons uit 2017. Dat betekent dat de Phurun Hanul een goede telefoon is. Verder heeft de smartphone 3 GB RAM-geheugen, een opslagcapaciteit van 32 GB, een 16-megapixel camera aan de achterkant en een 8-megapixel camera aan de voorzijde.

Over de batterij van 6.000 mAh hebben wij onze twijfels, omdat de telefoon te dun is om zo’n batterij te kunnen herbergen.


Apps koop je in Noord-Korea in fysieke winkels.

Met de meeste Noord-Koreaanse smartphones kun je niet op het internet. Wel op het door de staat beheerde, gesloten intranet.

Ondanks die verbinding met het intranet, moet je als Noord-Koreaanse smartphonegebruiker voor een nieuwe app naar de winkel. Daar download je door de staat goedgekeurde apps.

Lees meer over Noord-Korea: