Rusland kampt met een nijpend tekort aan arbeidskrachten, omdat de oorlog met Oekraïne mankracht wegzuigt uit de economie van het land.

Het tekort aan werknemers is zo ernstig, dat het Russische leger inschrijfbonussen en salarissen aanbiedt, die hoger zijn dan wat je kunt verdienen in de lucratieve olie- en gasindustrie van het land, meldt persbureau Bloomberg.

Volgens berekeningen van Bloomberg op basis van officiële gegevens betaalt de Russische olie- en gassector sinds 2017 lonen die minstens twee derde hoger liggen dan het gemiddelde loon in Rusland.

In januari en februari van dit jaar ontvingen werknemers in de Russische olie- en gassector ongeveer 125.200 roebel per maand, omgerekend 1.266 euro.

Het Russische leger biedt nu fors hogere startsalarissen aan. Het salaris van een beroepsmilitair begint bij 210.000 roebel per maand, omgerekend 2.124 euro.

Verder zijn er financiële prikkels zoals een inschrijfbonus van 195.000 roebel (1.972 euro), volgens een site van de Russische overheid. Elke regio in het land biedt ook een extra eenmalige betaling van maximaal 1 miljoen roebel (ruim 100.000 euro), volgens Bloomberg.

Dat betekent dat rekruten die zich aanmelden voor de oorlog in Oekraïne, een inschrijfbonus krijgen en een maandsalaris dat hoger is dan een maandsalaris in de olie- of gassector.

De concurrentie die het Russische leger hiermee aangaat met de olie- en gassector, is opvallend. Rusland is een belangrijke energieproducent en de inkomsten uit de olie- en gassector zijn cruciaal voor de financiering van de oorlog in Oekraïne.

Het in Moskou gevestigde Kasatkin Consulting, voorheen het onderzoekscentrum van Deloitte, schat dat de Russische olie- en gasindustrie dit jaar met een tekort van 40.000 werknemers kampt, aldus Bloomberg.

Poetin spoort Russen aan om meer baby's te krijgen

Het tekort aan arbeidskrachten in Rusland is niet alleen te wijten aan de mobilisatie in oorlogstijd.

Er was een massale brain drain na het begin van de oorlog. Ook zijn er volgens schattingen van Britse inlichtingendiensten ongeveer 450.000 Russische militairen gedood of gewond sinds het begin van de oorlog in februari 2022.

Los hiervan kampt Rusland met een structurele, demografische crisis, vanwege de lage geboortecijfers. De Russische president Vladimir Poetin heeft vrouwen in verband hiermee aangemoedigd om meer baby's te krijgen. “Als we willen overleven als etnische groep - nou ja, of als etnische groepen die Rusland bewonen - moeten er minstens twee kinderen per gezin zijn,” zei Poetin in februari.

LEES OOK: Deze Nederlandse lobbyiste pleit in Brussel met Defend Democracy voor hardere aanpak van onder meer Russische trollenfabrieken.