De wereld kijkt naar Noord-Korea met afwisselend lichte spot en echt afgrijzen.

Net als bij eerdere dictaturen, zoals nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie, toont Noord-Korea die wisselende emoties in zijn architectuur.

Aan de ene kant is er de voorliefde voor pasteltinten, die doet denken aan de Americana uit de jaren 50. Aan de andere kant zijn er torenhoge betonnen gebouwen die al het andere in de schaduw zetten.

In een land dat zoveel geheimen kent, spreekt de architectuur boekdelen.


Bij het binnenkomen van de hoofdstad Pyongyang rijden bezoekers onder de Boog van de Hereniging door. De twee vrouwen verenigen Noord- en Zuid-Korea naar de visie van de grote leider Kim Il-sung.

Foto: Nick Bonner

Bezoekers worden direct geconfronteerd met het Monument van de Arbeiderspartij. Op de buitenrand staat 'Lang leve de Arbeiderspartij, de organisator en gids van alle overwinningen van het Koreaanse volk!'

Foto: Nick Bonner

De skyline van het centrum van Pyongyang wordt gedomineerd door het 105 verdiepingen tellende Ryugyong Hotel, op dit moment het hoogste verlaten gebouw ter wereld. Er is niks meer aan het gebouw gebeurd sinds 1992.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Aan de andere kant van de stad torent de 170 meter hoge Juche-toren boven de rivier Taedong uit.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

De indrukwekkendste en ook meest intimiderende architectuur van Noord-Korea is te vinden in het stadscentrum, zoals het Mayongdae Kinderpaleis. Die bestaat onder andere uit twee armen die een omarming van een moeder moeten voorstellen.

Foto: Nick Bonner

Noord-Korea produceert niet genoeg energie, dus 's nachts wordt het hele land pikdonker. Het kleine beetje stroom wat er is, wordt gebruikt om een portret van de stichter van het land Kim Il-sung te verlichten.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Deze gebouwen zouden niet bestaan zonder de duizenden arbeiders die gedwongen worden lange werkdagen te maken om ze te bouwen.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

De omstandigheden zijn vaak armoedig, om niet te zeggen gevaarlijk.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

De meeste architectuur in het land is bedoeld om de Noord-Koreaanse leiders te eren. Kim Il-sung, die het land leidde tussen 1972 en 1994, en Kim Jong-il, die hem opvolgde en aan de macht bleef tot zijn eigen dood in 2011.

Foto: KCNA/Reuters

De twee mannen worden in heel Pyongyang trots herdacht, in het bijzonder bij de Grote Hal van het Volk.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Vlakbij is het Museum van de bevrijdingsoorlog, dat de Koreaanse overwinning op de Amerikaanse imperialisten viert tijdens de Koreaanse oorlog.

Foto: KCNA/Reuters

Op dit gebouw in het centrum van Pyongyang is te lezen: 'De grootse kameraden Kim Il-sung en Kim Jong-il zullen altijd bij ons zijn.'

Foto: Damir Sagolj/Reuters

De schreeuwerige propaganda buiten beschouwing gelaten zijn er veel aspecten van de Noord-Koreaanse architectuur die echt indrukwekkend zijn. Dit metrostation hoort bij de sierlijkste ter wereld.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Misschien niet verrassend, maar Noord-Korea herbergt ook de grootste sportarena ter wereld, het 1 mei-stadion.

Foto: KCNA/Reuters

Als het helemaal vol zit kunnen er 150.000 mensen in. Meestal wordt het gebruikt voor de Volksspelen ter ere van de geschiedenis van het land.

Foto: Reuters

Tussen de grauwheid van het alledaagse leven door vinden mensen ook de tijd om pret te maken in het zwemparadijs Munsu.

Foto: KCNA/Reuters

Wetenschap speelt ook een grote rol in Noord-Korea. Het Sci-Tech Complex is gebouwd in de vorm van een atoom en werd begin 2015 geopend.

Foto: KCNA/Reuters

De leider van het land, Kim Jong-un, heeft gezegd dat hij hoopt dat het centrum mee gaat helpen 'het rijke en machtige vaderland verder te ontwikkelen met de wetenschap en technologie als locomotief'.

Foto: KCNA/Reuters

De Mirae Scientists Street moet Noord-Korea helpen een wereldwijde macht op het gebied van innovatie te worden.

Foto: KCNA/Reuters

In sommige appartementencomplexen zijn zonnepanelen geplaatst.

Foto: Reuters

Veel gebouwen springen eruit vanwege hun gewaagde kleurenpaletten en industriële uitstraling.

Foto: Damir Sagolj/Reuters

Maar anderen zoals het weeshuis Wonsan kiezen juist voor heldere pastelkleuren.

Foto: KCNA/Reuters

Dit huis dat in juni 2015 werd opgeleverd bestaat uit meerdere verdiepingen. De blauwe en gele kleuren contrasteren sterk met het vele beton dat in het Noord-Koreaanse landschap te zien is.

Foto: KCNA/Reuters

Wat voor een fleurige plekken er ook mogen zijn, van veraf laat de skyline de Noord-Koreaanse obsessie voor macht en kracht duidelijk zien.

Foto: Flickr/Gilad Rom

Lees meer over Noord-Korea: