Het kabinet gaat werk maken van een regeling waardoor Nederlandse multinationals worden gedwongen winstbelasting te betalen. Nu doen ze dat niet of amper. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van de NOS hierover aan het ANP.

Vanaf 2021 worden de multinationals aangepakt, meldt de NOS. Het kabinet wil een initiatiefwet daartoe van GroenLinks overnemen.

Dankzij die initiatiefwet komt een einde aan de situatie waarbij multinationals hun verliezen in het buitenland hier kunnen opvoeren als aftrekpost, waardoor ze in Nederland nauwelijks winstbelasting betalen.

De discussie over die regeling kwam eind 2018 op gang, toen Trouw meldde dat Shell in Nederland dankzij de constructie geen winstbelasting betaalt. Volgens het artikel verdiende het olie- en gasconcern in 2017 1,3 miljard euro op Nederlandse bodem met onder meer benzinestations en de raffinaderij. Door de aftrekposten uit het buitenland kon Shell de winstbelasting op nul laten uitkomen.

De wet kan de schatkist ieder jaar honderden miljoenen euro’s winst opleveren. Een deel daarvan komt in ieder geval van Shell Nederland, waarvan bekend is dat het de afgelopen jaren telkens zo’n 1 miljard euro winst maakte. Over dat bedrag zou het bedrijf nu zo’n 250 miljoen euro belasting moeten gaan betalen, meldt de omroep.

Ook zal de wet impact hebben op de financiën van Philips en Akzo Nobel. Die bedrijven moeten enkele tientallen miljoenen euro's gaan betalen. Bronnen melden aan de omroep dat het geld waarschijnlijk wordt gebruikt voor lastenverlichting.

Lees meer over de belastingontwijking en Shell: