• Zakenbank NIBC lanceert een nieuw hypotheekmerk. Lot Hypotheken biedt een 10-jaarsrente tegen 0,99 procent.
  • Lot is naar eigen zeggen de eerste hypotheekaanbieder die een rente van minder dan 1 procent vraagt voor een hypotheek van tien jaar.
  • Over die claim valt te twisten. ABN Amro biedt met de juiste kortingen namelijk ook een hypotheek voor 10 jaar vast aan met een rente van 0,99 procent.

Als je een nieuw merk lanceert dan is een beetje stunten met de prijzen natuurlijk een mooie inzet van marketinggeld. Afgelopen week deed de nieuwe online bank Openbank dat met een spaarrente van liefst 1 procent voor een halfjaar (waar veel banken dicht bij nul procent zitten).

Donderdag komt zakenbank NIBC met een nieuw hypotheekmerk: Lot Hypotheken. Dat biedt een hypotheekrente voor 10 jaar vast aan tegen 0,99 procent, als je een hypotheek afsluit mét NHG-verzekering.

In het persbericht claimt Lot Hypotheken de eerste aanbieder te zien met een hypotheekrente voor 10 jaar vast van minder dan 1 procent, maar daar kun je over twisten. ABN Amro biedt voor de Budgethypotheek mét NHG namelijk ook een rente van 0,99 procent voor 10 jaar vast, mits klanten gebruiken kunnen maken van de huisbankkorting (dan moet je een betaalrekening hebben bij ABN Amro) én de duurzaamheidskorting (als je een huis koopt of zo aanpast dat het energielabel A heeft).

Lees meer: 7 manieren waarop je rentekorting kunt krijgen op je hypotheek: van NHG tot stapelkorting

Ook Lot Hypotheken vindt duurzaamheid belangrijk. Klanten krijgen bij het afsluiten van een hypotheek de mogelijkheid om gratis een energiebespaarrapport te laten maken. Wie de speciale Lot Duurzaamheidshypotheek neemt, kan tegen een rente van 0,5 procent extra lenen voor energiebesparende maatregelen.

Volgens de site actuelerentestanden.nl zijn de laagste hypotheekrentes voor 10 jaar vast mét NHG-verzekering, naast die van Lot Hypotheken en de ABN Amro Budget Hypotheek Duurzaam, de aanbiedingen van Lloyds Bank (1 procent), de Hypotrust Comfort Hypotheek Profijt (1,04 procent) en de HollandWoont Hypotheek (1,05 procent). Het gaat hier dus om verschillen van enkele honderdsten van een procent.

20 jaar vast meest populaire hypotheekrente

De hypotheekrente staat historisch laag en records sneuvelen bij bosjes. Zo is de gemiddelde hypotheekrente voor 30 jaar vast mét NHG-verzekering onder de 2 procent gedoken.

Lees ook op Business Insider

De populairste rentevaste periode voor de hypotheekrente is die van 20 jaar vast. Dat komt volgens intermediair De Hypotheekshop doordat huiseigenaren vooral naar het relatieve verschil tussen verschillende rentevaste perioden kijken.

Sinds 2018 kromp het gemiddelde renteverschil tussen de rentevaste perioden van 10 jaar en 20 jaar met ruim 0,2 procentpunt. Gemiddeld betaal je voor een hypotheek mét NHG-verzekering ongeveer 1,2 procent voor 10 jaar vast, tegen 1,59 procent voor 20 jaar vast.  Dit is dus een verschil van nog 0,4 procentpunt. Dat komt volgens De Hypotheekshop neer op een kostenverschil van enkele tientjes per maand.

Voor huiseigenaren met een annuïtaire hypotheek waarbij je meteen begint met aflossen geldt dat na twintig jaar ruim de helft van de oorspronkelijke hypotheekschuld is afgelost. Als je dan na twintig jaar met een eventuele renteverhoging te maken krijgt, heeft dat slechts beperkte invloed op de hoogte van de maandlasten.

Lees meer: