Santander, één van de grootste financiële instellingen van de eurozone, start in Nederland met zijn digitale dochter Openbank. De Spaanse bankgigant gaat vanaf donderdag de strijd aan op de consumentenmarkt.

Openbank richt zijn pijlen niet alleen op digitale partijen als Bunq en Revolut, maar concurreert ook met gevestigde namen als ABN Amro, ING en Rabobank.

De Spaanse bank heeft zijn oog laten vallen op de enorme berg spaargeld van Nederlanders. De Nederlandsche Bank (DNB) meldde woensdag nog dat Nederlandse huishoudens 368 miljard euro aan spaargeld hadden eind 2019. Dat is zo’n 13 miljard euro méér dan een jaar geleden. We sparen tegen de klippen op, ondanks een rente van bijna 0 procent bij veel Nederlandse banken.

CEO Ezequiel Szafir Holcman van Openbank ziet kansen om Nederlands spaargeld dat nu niks oplevert aan het werk te zetten, zo lichtte hij donderdag toe tijdens een persbijeenkomst. Zijn bank wil “een democratische vorm van private banking bieden” en richt zich op de brede consumentenmarkt. Bij Openbank kun je online en in een app beleggen met bedragen vanaf 500 euro.

Om snel klanten te trekken biedt Openbank spaarders 2 procent rente op jaarbasis. Op papier dan. De actie loopt slechts een halfjaar. De facto krijg je in dat halfjaar 1 procent rente op spaargeld bij Openbank, zo bevestigt de klantenservice van Openbank op navraag van Business Insider.

De rente-actie geldt voor spaarbedragen tot 5.000 euro. Op een bedrag van 5.000 euro kun je dus in een halfjaar maximaal 50 euro verdienen.

Ga je vervolgens ook beleggen, dan krijg je een spaarrente van 0,2 procent over spaargeld dat je naast je beleggingen aanhoudt. Kies je niet voor beleggen, en blijf je alleen  sparen, dan krijg je na het eerst halfjaar 0,01 procent rente. Dat laatste is ook gebruikelijk bij andere banken in Nederland.

Openbank: sparen en een bankpas

Openbank biedt klanten eerst sparen, betalingsverkeer en beleggen aan. In Spanje is Openbank ook actief met hypotheekleningen en persoonlijke leningen. Dergelijke producten volgen in Nederland op termijn. Patricia Benito, general manager van Openbank, wil daar desgevraagd nog geen tijdspad aan verbinden.

Eerst moet de Nederlandse markt kennismaken met Openbank. Naast de tijdelijke spaaractie, die je als een vorm van marketing kunt zien, biedt Openbank een gratis betaalpas. Als je niet vaker dan vijf keer per maand geld opneemt blijft die bankpas gratis.

Ezequiel Szafir Holcman

De bankpas biedt ook de mogelijkheid voor het activeren van een reis- en ongevallenverzekering, als je op reis gaat. Het wordt dan meteen ook een travelcard. Zodra je die activeert worden de kosten voor de bankpas 7,99 euro per maand. Die functie kun je echter aan- en uitzetten.

CEO Holcman ziet Openbank naar eigen zeggen als een faire bank: "Je betaalt alleen voor wat je gebruikt, de klant kiest."

Geld verdienen met beleggingsapp

Geld verdienen wil Openbank vooral met beleggende klanten. Tijdens de persconferentie vertelt Gonzalo Pradas, verantwoordelijk voor de beleggingstak van Openbank, over de dienstverlening. "Bij Openbank kun je al beleggen vanaf 500 euro. Je betaalt een vergoeding van 1,03 procent van het belegde vermogen voor geautomatiseerd beheer van bedragen tot 25.000 euro."

Naarmate de belegde bedragen boven de 25.000 euro uitkomen daalt beheervergoeding stapsgewijs. Voor klanten met een miljoen euro aan belegd vermogen rekent Openbank 0,42 procent als beheervergoeding. Openbank werkt samen met Santander Asset Management en met de grote vermogensbeheerder Blackrock.

Aan de hand van tien vragen doet Openbank een voorstel voor een passend beleggingsprofiel. "In vijf minuten weet je welk profiel bij je past", stelt Pradas, "maar de klant bepaalt. Als je minder risico wilt lopen, kun je ook een lager, voorzichtiger risicoprofiel kiezen."

In de app en online kun je, als je eenmaal belegt, realtime zien wat de waarde van je beleggingen is. Je krijgt ook een indicatie van mogelijke rendementen en de risicograad van de beleggingen. Een service die volgens Pradas tot voor kort alleen beschikbaar was voor zeer vermogende klanten die tonnen te beleggen hadden. Openbank biedt deze service voor veel kleinere vermogens.

Met de beleggingsapp kan je ook doelen bepalen, periodiek inleggen en starten met vermogensopbouw, wanneer je maar wilt.

"Tesla van de bankenwereld"

CEO Ezequiel Szafir Holcman van Openbank wil naar eigen zeggen graag een soort "Tesla van de bankwereld" worden, een innovatie pionier. Hij noemt Openbank een bank voor digital natives, mensen die opgroeiden met alle mogelijkheden van de digitale wereld.

Openbank positioneert zich als een fintechbedrijf, maar dan zonder het snelle geld van durfkapitalisten. Het blijft immers een initiatief van een klassieke Europese grootbank.

Holcman zegt dat Openbank zich op technologisch gebied kan spiegelen aan Amazon, een organisatie waar hij eerder werkte. Net als Amazon heeft Openbank één platform, het gebruikt niet een aaneenschakeling van nieuwe en oude platforms zoals traditionele banken vaak doen. Verder werkt Openbank met partijen als Apple Pay, Garmin en Fitbit Pay.

In Spanje heeft Openbank naar eigen zeggen 1,3 miljoen actieve klanten. De uitrol buiten Spanje is gestart in Duitsland en Portugal en nu is Nederland aan de beurt. Er zijn ook al plannen om in Argentinië te starten.

LEES OOK: Waarom je beter geen geld achter de hand kunt houden om ‘laag’ in te stappen op de beurs – zelfs een perfecte belegger wint daar niet heel veel mee