Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

Gazprom eindigde 2023 met een verlies van 629 miljard roebel, omgerekend 6,4 miljard euro. Een jaar eerder boekte het energieconcern nog ruim 1,2 biljoen roebel winst.

Gazprom verliest grote afzetmarkt in Europa

Na het begin van de oorlog in februari 2022 probeerden Europese landen hun afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen. Tegelijkertijd kneep Rusland de toevoer van aardgas richting Europese bondgenoten van Oekraïne steeds verder af, wat in de zomer van 2022 tot recordprijzen voor de brandstof zorgde.

Om de energiecrisis te bezweren spraken EU-landen af hun gasreserves goed gevuld te houden. Dat zorgde in combinatie met milde winters voor een forse daling van de gasprijzen.

De omzet uit gas daalde vorig jaar met 40 procent, meldt Gazprom bij zijn jaarcijfers. Europa nam sinds de jaren zeventig niet zo weinig aardgas af uit Rusland, raamde het Internationaal Energie Agentschap. Binnen de Europese Unie importeren sommige landen nog wel rechtstreeks gas uit Rusland, zoals Hongarije.

Rusland probeert het wegvallen van een groot deel van de Europese afzetmarkt deels goed te maken door meer gas te exporteren naar China, dat zich formeel afzijdig houdt van de oorlog in Oost-Europa. Dat zou dit jaar al moeten leiden tot een 18 procent hogere gasexport via pijpleidingen dan vorig jaar.

LEES OOK: Russische olie wordt over de hele wereld verhandeld tegen prijzen die fors boven het sanctieplafond van de G7 liggen