• Huiseigenaren en beleggers profiteren van aanhoudende stijgingen van aandelenkoersen en woningprijzen.
  • Spaarders blijven het daarentegen zwaar houden, nu de inflatie oploopt en centrale banken weigeren om rentes te verhogen.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

De financiële ontwikkelingen die je vermogen en uitgaven raken, zijn nogal ongelijk verdeeld. Wie een huis heeft en/of in aandelen belegt, profiteert van extreme waardestijgingen. Met spaargeld schiet je daarentegen weinig op.

Beurzen zijn in april tot recordhoogte geklommen en ook voor huizenprijzen geldt dat die in het eerste kwartaal van dit jaar ongekend hard zijn gestegen.

Tegelijk is de vraag hoelang dit kan doorgaan. Daarover zijn de meningen verdeeld, maar economen en beursexperts houden er rekening mee dat de euforie nog wel even kan aanhouden.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?

Bekijk hieronder de Blik op je Geld van april 2021:

Download hier de app voor Upday Nieuws


De huizenprijs: je huis per 100 m² bijna €42.000 meer waard

De Nederlandse huizenmarkt maakte in het eerste kwartaal van dit jaar een sterk overspannen indruk. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2020 is sprake van een gemiddelde stijging van de huizenprijs met liefst 15 procent, blijkt uit cijfers van makelaarsclub NVM.

In het eerste kwartaal van dit jaar lag de gemiddelde verkoopprijs op 385.000 euro.

Kijk je naar de gemiddelde vierkantemeterprijs van koopwoningen in Nederland, dan bedroeg die in het eerste kwartaal 3.100 euro. Dat is 419 euro méér dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Anders gezegd: per 100 vierkante meter is een woning in een jaar tijd gemiddeld 41.900 euro meer waard geworden.

Opvallend is verder dat de sterkste prijsstijgingen momenteel buiten de Randstad plaatsvinden. In regio’s als Friesland, Drenthe en Gelderland is op jaarbasis sprake van stijgingen van meer dan 20 procent.

Lees meer: Hoeveel is je huis sinds de aankoop jaarlijks in waarde gestegen en hoe waardevast bleef het? We keken naar elk jaar vanaf 1996


Hypotheekrente: angst voor stijgende rente geluwd

Hypotheekrentes blijven hangen op extreem lage niveaus, met kleine verschillen tussen verschillende rentevaste perioden.

Zo is bij hypotheken mét NHG-verzekering de 20-jaars rente in april fractioneel is opgelopen, terwijl de rente voor 10 jaar vast per saldo al een aantal weken gelijk blijft.

Voor hypotheekrentes zonder NHG is voor langere rentevaste perioden van 10 jaar, 20 jaar of 30 jaar nog steeds sprake van een minieme daling, blijkt uit bovenstaande grafiek van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.

In maart leek het er even op dat rentes op kapitaalmarkten flink zouden stijgen. Dat zou ook gevolgen hebben voor hypotheekrentes.

Maar de opmars van rentes op kapitaalmarkten heeft niet echt doorgezet. Zo is de marktrente voor de 10-jarige Nederlandse staatsobligatie nog altijd 0,15 procent negatief.

Bij gebrek aan sterk stijgende rentes op kapitaalmarkten, is ook op de hypotheekmarkt de druk voorlopig van de ketel.

De nog altijd lage hypotheekrentes geven voor huiseigenaren wel aanleiding om goed na te denken of en hoe ze daarvan willen profiteren.

Lees ook: Einde rentevaste periode voor je hypotheek: 3 aanpassingen die je kunt doen, naast kiezen van nieuwe hypotheekrente


Sparen: inflatie bijt harder

De inflatie blijft in Nederland oplopen: de gemiddelde prijsstijging van het mandje van goederen en diensten dat het Centraal Bureau voor de Statistiek volgt, bedroeg in maart 1,9 procent op jaarbasis.

Intussen blijven spaarrentes bedroevend laag en voeren steeds meer banken negatieve spaarrentes in vanaf spaarvermogens boven de 100.000 euro.

De hoogste variabele spaarrente bleef in februari volgens de financiële website spaarinformatie.nl net als de afgelopen maanden op 0,3 procent liggen. Daarmee dijt de kloof tussen de inflatie en de spaarrente verder uit.

Het blijkt overigens dat het geen zin heeft om spaargeld voor langere tijd vast te zetten, als je de inflatie wilt verslaan. De hoogste spaarrente voor een deposito bedraagt namelijk 0,9 procent. Je moet spaargeld dan 10 jaar vastzetten en krijgt dan nog altijd een vergoeding die onder het inflatieniveau ligt.

Lees ook: Zoveel belasting betaal je bij de aangifte 2020 in box 3 over je spaargeld en beleggingen tussen de €30.000 en €2 miljoen


Beurs: recordmaand in april

De Amsterdamse AEX-index blijft niet achter bij de wereldwijde opmars van aandelenmarkten die sinds maart vorig jaar is ingezet.

Het mandje van de 25 grootste fondsen op het Damrak zette in april een nieuwe record neer van 716,80 punten.

De vraag is inmiddels wel hoeveel kracht beurzen hebben om verder te stijgen dit jaar. Op de korte termijn duidt het technische beeld erop dat beleggers er nog geen genoeg van hebben en blijven kopen op tijdelijke dips.

Lees ook: Beurs is binnen 13 maanden 80% gestegen: hoelang houden we dit vol?

Tegelijk duidt het langetermijnperspectief voor aandelen erop dat de gemiddelde beursrendementen de komende jaren wel eens lager kunnen uitvallen.

Voor beleggers is het overigens ook van belang om niet alleen naar het koersrendement te kijken van aandelen, maar ook naar de mogelijkheid om dividenden te herbeleggen.

Lees ook: Dividend is de nieuwe spaarrente: 10 tips om de beste dividendaandelen te vinden

Voor de AEX-index geldt dat dit een prijsindex is die in beginsel geen rekening houdt met dividenden. Daarvoor is wel een aparte versie, de AEX Total Return.

Business Insider bekeek hoe groot het verschil is tussen de gewone AEX en de Total Return-versie (inclusief herbelegging van dividenden) over een lagere periode.

Reken je bijvoorbeeld vanaf het dieptepunt van de kredietcrisis in maart 2009, dan boekte de’ gewone’ AEX sindsdien een rendement van 235 procent. Indrukwekkend, maar inclusief herbelegging van dividenden was dat liefst 396 procent!

Lees ook: Zo presteert de AEX-index met én zonder dividend – check of je zelf beter of slechter scoort dan de index


Benzine en diesel: fors duurder in 1 jaar tijd

Eind maart en begin april was de transportwereld in de ban van de blokkade van het Suezkanaal door het gigantische containerschip Ever Given. Dat raakte ook olieprijzen, maar die zijn medio april gestabiliseerd.

Per saldo is de olieprijs in de tweede helft van maart en de eerste helft van april blijven hangen onder het niveau van 70 dollar voor een vat Brent-olie. Hiermee zet de stijging van januari en februari dit jaar niet echt door.

Wel is het zo dat het verschil met een jaar geleden groot is. Toen maakten olieprijzen in maart en april een enorme duikvlucht bij de start van de coronacrisis.

Kijk je naar het effect van olieprijzen op de prijzen van benzine en diesel, dan is het jaareffect groot.

Zo kostte een liter ongelode benzine medio april gemiddeld 1,74 euro, terwijl dit in dezelfde maand een jaar geleden 1,47 euro per liter was. Enige troost voor wagens met klassieke verbrandingsmotoren is dat de prijzen van benzine en diesel zich sinds enkele weken lijken te stabiliseren.

Lees ook: Waarom het besteedbaar inkomen van Nederlanders in 2021 en 2022 gaat dalen, als je rekening houdt met de inflatie


Vaste stroomprijs: stijging zet door

De stijging van de tarieven voor stroomcontracten waarbij de prijs 1 jaar of 3 jaar vast staat zet door, blijkt uit data van online consumentenadviseur Pricewise.

In de bovenstaande grafiek is te zien dat het gemiddelde stroomtarief voor 1 jaar vast is gestegen naar 6,48 cent per kWh. Dat is bijna 11 procent hoger dan het gemiddelde variabele tarief van 5,85 cent per kWh.

Het wordt dus minder lucratief om een variabel contract, waarbij de stroomprijs elk halfjaar wordt aangepast in te ruilen voor een vast contract. Al geldt voor overstappers dat ze doorgaans kunnen profiteren van kortingen bij aanbiedingen van diverse energieleveranciers.

De bovenstaande grafiek toont overigens de gemiddelde prijzen per kilowattuur zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Deze belastingen zorgen voor extra kosten van ruim 16 cent per kilowattuur boven op de kale stroomprijs.


Vaste gasprijs: hoger dan variabele prijs

Ook bij de gasprijzen loopt het 1-jaarstarief verder op. Voor een 1-jarig contract betaal je in april gemiddeld 23,74 cent per kuub; dat is bijna 8 procent meer dan de variabele prijs van gemiddeld 22,11 cent per kuub.

Bij de bovengenoemde prijzen gaat het wederom om de tarieven zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Per saldo moet je boven op de kale gasprijs nog ruim 58 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.

Pricewise verwachte dat de energieprijzen voor de komende periode iets zullen stabiliseren en wellicht nog wat lager zullen uitpakken door zachtere weersomstandigheden, waardoor er minder vraag naar energie zal zijn en waardoor er meer aanbod van bijvoorbeeld zonnestroom zal zijn.

Mogelijk wordt het verschil tussen de vaste tarieven voor gas en stroom en de variabele tarieven hierdoor weer iets kleiner. De eerste grote wijziging van de variabele tarieven staat pas per 1 juli op de agenda, terwijl de prijzen van 1 jaar en 3 jaar vast op maandbasis reageren op marktontwikkelingen.

Lees meer over geld en vermogen: