Er is weer een nieuw record op Wall Street: de Dow-Jonesindex sloot donderdag voor het eerst boven de 34.000 punten.

Ook de AEX bereikte donderdag een nieuw hoogtepunt en opende vrijdag opnieuw met winst op 715 punten.

Beleggers zijn optimistisch na sterke cijfers over de Amerikaanse economie en een sterk herstel van de economische groei in China.

De Dow-Jonesindex is donderdag voor het eerst boven de 34.000 punten geëindigd. De Amerikaanse beursgraadmeter profiteerde van gunstige macro-economische gegevens over de Amerikaanse economie en stijgende techfondsen. Grote Amerikaanse banken daalden ondanks sterke resultaten. Ook de andere grote beursindices in New York sloten met winst.

De Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent in de plus op 34.036,05 punten. De 33.000 puntengrens werd op 17 maart doorbroken, de 32.000 puntengrens een week eerder.

De breed samengestelde S&P 500 klom 1,1 procent naar 4170,45 punten. Techbeurs Nasdaq ging 1,3 procent omhoog en sloot op 14.038,76 punten.

Techbedrijven stonden in de plus. Zo steeg Apple 1,9 procent en ging Amazon 1,4 procent omhoog. Computermaker Dell Technologies werd 6,7 procent hoger gezet.

Beleggers kregen de bevestiging dat de Amerikaanse economie uit het dal kruipt. De nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering waren sinds maart vorig jaar niet zo laag en de winkelverkopen stegen met haast 10 procent, geholpen door de overheidssteun die veel Amerikanen kregen.

Ook de productie van de industrie ging omhoog, ondanks het chiptekort dat onder meer de auto-industrie dwarszit.

AEX opent met winst na nieuw hoogtepunt

De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met winst geopend en noteerde op 715 punten, na alweer een nieuw record te hebben geboekt op donderdag.

Lees ook: De AEX koerst af op een all-time high: door naar de 1.000 punten…of weer een terugval?

De andere Europese beursgraadmeters openen eveneens met kleine winsten. De aandelenmarkten in de Aziatische regio gingen vrijdag overwegend vooruit.

Beleggers op de Amsterdamse beurs verwerken vrijdag een stroom van macrocijfers uit China, waaronder een recordgroei van de op een na grootste economie ter wereld.

Daarnaast kwamen bedrijven als autofabrikant Daimler, cosmeticaconcern L’Oréal en maaltijdbezorger HelloFresh met handelsberichten. Ook verwerken de Europese markten nog de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex voor het eerst boven de 34.000 punten sloot.

Sterk herstel van de economische groei in China

De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal met 18,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden, waarin de coronapandemie begon. Het is de sterkste groei sinds het bijhouden van de gegevens in 1992.

Analisten hadden echter gerekend op een groei van 19 procent. Economen verwachten dat de groei later dit jaar zal afzwakken, maar dat China met gemak zijn groeidoel van meer dan 6 procent zal behalen. Daarnaast nam de Chinese industriële productie in maart minder sterk toe dan verwacht, terwijl de winkelverkopen hoger uitvielen.

LEES OOK: Bitcoin naar $100.000 of Tesla naar $1.000? Dit zeggen de grafieken