Schuldeisers van de HEMA werken volgens Het Financieele Dagblad aan een plan om eigenaar te worden van de warenhuisketen.

De schuldeisers zouden dan bereid zijn 300 miljoen euro aan schulden weg te strepen.

Vraag is wat de schuldeisers vervolgens met HEMA kunnen. Volgens de bronnen die het FD sprak, zouden de partijen HEMA het liefst weer snel doorverkopen als ze controle krijgen.

Het blijft spannend bij warenhuisbedrijf HEMA. Eigenaar Marcel Boekhoorn heeft te maken met ongeduldige schuldeisers. In de coronacrisis liggen extreme scenario’s op tafel.

Boekhoorn vroeg schuldeisers eerder dit jaar om een deel van de leningen kwijt te schelden. De vorige eigenaar, de Britse investeerder Lion Capital, zadelde de winkelketen op met een schuld van 750 miljoen euro. HEMA is daarom jaarlijks 50 miljoen euro kwijt aan rentelasten.

Boekhoorn wil zelf vers kapitaal in HEMA stoppen, maar vindt het dan redelijk dat schuldeisers meewerken om de winkelketen financieel gezond te maken.

Die zitten daar niet op te wachten. Schuldeisers die het Financieele Dagblad sprak, gaven eerder dit jaar aan dat ze vinden dat Boekhoorn en zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments de crisis misbruiken om hen onder druk te zetten.

Wat willen de schuldeisers met HEMA als ze aandeelhouder zijn?

Inmiddels ligt er volgens het FD een ander plan op tafel: een deel van de schuldeisers zou aandeelhouder van HEMA willen worden tegen een zeer lage prijs en tegelijk voor 300 miljoen euro aan schulden willen kwijtschelden. Boekhoorn zou in dit scenario de controle over HEMA kwijtraken.

De schuldeisers bestaan voor een groot deel uit beleggingsfondsen en Angelsaksische durfinvesteerders. Vraag is dat wat die vervolgens willen met HEMA. Volgens de bronnen die het FD sprak, zouden deze partijen HEMA het liefst weer snel doorverkopen als ze controle krijgen.

Boekhoorn wil niet reageren tegen de krant. Een belangrijke deadline ligt er op medio juni als er een achtergestelde lening van 50 miljoen euro moet worden afgelost. Als Boekhoorn daar in gebreke blijft, is formeel sprake van wanbetaling.

HEMA stelde de publicatie van de jaarcijfers al twee keer uit

Eerder deze week werd bekend dat HEMA, anders dan eerder gemeld, niet eind mei met zijn jaarcijfers over 2019 komt, zo meldde de onderneming in een bericht aan obligatiehouders.

HEMA zegt gebruik te maken van de mogelijkheid die de Nederlandse overheid biedt met betrekking tot uitstel van de publicatie. Daardoor geeft HEMA zichzelf tot vijf maanden langer de tijd om de jaarcijfers van 2019 te presenteren.

HEMA stelde de publicatie van de jaarcijfers op 20 maart ook al uit tot eind mei. Het retailbedrijf zegt de markten te zijner tijd te informeren over een nieuwe datum.

HEMA is hard geraakt door de coronacrisis

HEMA is keihard geraakt door de coronacrisis. Begin april zag het er nog slecht uit voor de oer-Hollands winkelketen. De omzet in de Nederlandse filialen, goed voor driekwart van de omzet, liep sinds medio maart fors terug nadat de overheid quarantainemaatregelen aankondigde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De Nederlandse HEMA-winkels bleven weliswaar open, maar in de winkelstraten was het extreem rustig. Ruim 200 buitenlandse filialen in België, Duitsland en Spanje moesten dicht.

De HEMA-directie trok alles uit de kast om de kosten te verlagen. In april en mei betaalt de winkelketen slechts de helft van de huur, zo kondigde topman Tjeerd Jegen aan in een brief aan de vastgoedverhuurders. De huurlasten bedragen zo’n 13 miljoen euro per maand.

HEMA heeft verder een beroep gedaan op de NOW-regeling. Hierbij krijgen bedrijven die hun omzet zien dalen door de coronacrisis 90 procent van de loonsom vergoed. Bij HEMA werken 11.000 mensen waarvan ongeveer 9.000 in Nederland.

Eerste betaling van Jumbo is binnen

Om schuldenlast te verlagen, zette Boekhoorn de zeven eigen bakkerijen van HEMA in de etalage. Daar worden onder meer de beroemde tompoucen gemaakt. Maar een jaar later is er nog steeds geen koper.

Die vond HEMA wel in Jumbo voor zeventien stadswinkels. De supermarktketen telt een onbekend bedrag neer voor de filialen die de komende jaren worden omgebouwd tot Jumbo-vestiging. Het “eerste substantiële deel” van de overnamesom is nu door HEMA ontvangen, meldt het winkelbedrijf in april.

Ook verkocht Boekhoorn onlangs het distributiecentrum van de winkelketen in Utrecht aan de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Hines voor een onbekend bedrag. HEMA huurt het pand van Hines voor een periode van tien jaar. Boekhoorn vergaart zo cash om de schuldenlast te verlagen.

De zaken in de winkelstraat trekken ondertussen weer aan. Van de 775 HEMA-filialen zijn er nog slechts 33 gesloten. Het bedrijf zegt dat de verkopen de laatste tijd weer aantrekken. En ook de webshop ziet de verkopen "aanzienlijk" verbeteren.

Lees meer over HEMA: