• Winkelketen HEMA heeft in oktober 2019 een 18-jarige medewerkster op staande voet ontslagen, omdat zij zonder te betalen hotdogs at.
  • De kantonrechter in Amersfoort oordeelt dat het ontslag terecht was. Ook moet de werkneemster een schadevergoeding van 50 euro betalen.
  • HEMA huurde een rechercheur in om de hotdogsnoeper te ontmaskeren.

HEMA is beroemd om zijn rookworsten, maar de hotdogs mogen er blijkbaar ook wezen. Een 18-jarige medewerkster nuttigde de lekkernij “stelselmatig” zonder te betalen en is daarom op staande voet ontslagen. Ook moet zij 50 euro schadevergoeding betalen.

Met een rechtszaak probeerde ze het ontslag terug te draaien, maar de kantonrechter in Amersfoort oordeelde dat haar handelen een “dringende reden” oplevert voor ontslag op staande voet, blijkt uit het vonnis. De rechter gaat ook niet akkoord met haar eis om de aangifte bij de politie en de vermelding in het register van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel te schrappen.

De voormalig werkneemster werkte vanaf november 2018 vier uur per week bij HEMA en hapte kennelijk hotdogs weg zonder te betalen. Tijdens de zitting heeft ze dit bekend, maar haar stelling dat “iedereen dit deed” verwijst HEMA naar het rijk der fabelen.

Bovendien, zo staat in het vonnis, heeft ze een eigen verantwoordelijkheid. Na bijna een jaar in dienst te zijn geweest werd ze in oktober 2019 op staande voet ontslagen.

€500 onderzoekskosten hoeft medewerker niet te betalen

HEMA is niet over één nacht ijs gegaan om de diefstal bovenwater te krijgen. De winkelketen huurde een rechercheur in van een niet nader genoemd bedrijf om de zaak te onderzoeken. Op 12 oktober 2019 heeft de werkneemster een verklaring afgelegd aan haar leidinggevende en de speurneus.

Daarin zei ze voor 75 euro aan hotdogs te hebben opgegeten, een verklaring die ze onder druk heeft afgelegd, stelde ze later. Omdat ze op de zitting dezelfde verklaring aflegde, achtte de rechtbank dit niet relevant.

HEMA stelde zelf het bedrag aan schadevergoeding bij op 50 euro, die moet de hotdogfanaat betalen. De 500 euro aan onderzoekskosten die HEMA ook in rekening bracht bij de ex-medewerkster, hoeft ze niet te betalen. HEMA heeft de hoogte van de onderzoekskosten onvoldoende onderbouwd, stelde de rechter.

Eerder heeft HEMA de 75 euro schadevergoeding en 500 euro onderzoekkosten al deels verrekend met het salaris van de ex-werkneemster. Daarna heeft zij nog een restant overgemaakt van ongeveer 200 euro. Het komt er nu dus op neer dat HEMA 525 euro aan onderzoekskosten en het teveel aan schadevergoeding moet terugbetalen aan de hotdog-liefhebster.

Lees meer over arbeidsrecht: