Voor de tweede keer stelt HEMA de publicatie van de jaarcijfers over 2019 uit. Het winkelbedrijf zou daar deze week mee komen.

HEMA maakt gebruik van de mogelijkheid die de Nederlandse overheid biedt om de publicatie uit te stellen. Daardoor heeft het bedrijf tot vijf maanden langer de tijd om de jaarcijfers te presenteren.

HEMA is keihard geraakt door de coronacrisis. In verschillende landen moesten winkels noodgedwongen dicht. Het voortbestaan van HEMA zou in gevaar zijn geweest.

Winkelbedrijf HEMA komt deze week, anders dan eerder gemeld, toch niet met zijn jaarcijfers. Dat meldde de onderneming in een bericht aan obligatiehouders.

HEMA zegt gebruik te maken van de mogelijkheid die de Nederlandse overheid biedt met betrekking tot uitstel van de publicatie. Daardoor geeft HEMA zichzelf tot vijf maanden langer de tijd om de jaarcijfers te presenteren.

HEMA stelde de publicatie van de jaarcijfers op 20 maart ook al uit tot eind mei. Het retailbedrijf zegt de markten te zijner tijd te informeren over een nieuwe datum.

HEMA is hard geraakt door de coronacrisis

HEMA is keihard geraakt door de coronacrisis. Begin april zag het er nog slecht uit voor de oer-Hollands winkelketen. De omzet in de Nederlandse filialen, goed voor driekwart van de omzet, liep sinds medio maart fors terug nadat de overheid quarantainemaatregelen aankondigde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Lees ook op Business Insider

De Nederlandse HEMA-winkels bleven weliswaar open, maar in de winkelstraten was het extreem rustig. Ruim 200 buitenlandse filialen in België, Duitsland en Spanje moesten dicht.

De HEMA-directie trok alles uit de kast om de kosten te verlagen. In april en mei betaalt de winkelketen slechts de helft van de huur, zo kondigde topman Tjeerd Jegen aan in een brief aan de vastgoedverhuurders. De huurlasten bedragen zo’n 13 miljoen euro per maand.

De betalingstermijn voor leveranciers is verlengd en het personeel moest ook inleveren. In overleg met de vakbonden zijn loonsverhogingen opgeschort en is de reiskostenvergoeding vervallen. Uren die werknemers minder werkten dan in hun contract staat, zouden in maart komen te vervallen. Dat gaat nu niet op. De uren moeten worden ingehaald.

HEMA heeft verder een beroep gedaan op de NOW-regeling. Hierbij krijgen bedrijven die hun omzet zien dalen door de coronacrisis 90 procent van de loonsom vergoed. Bij HEMA werken 11.000 mensen waarvan ongeveer 9.000 in Nederland.

Tegelijk zijn “alle lopende investeringen, zoals verbouwingen van winkels stopgezet”, zei een filiaalmanager tegen het Financieele Dagblad. Sommige orders worden teruggedraaid. “Er is zelfs overwogen om de bestellingen van paaschocolade te annuleren”, aldus een manager tegen de krant.

Boekhoorn gaat het gevecht aan met schuldeisers

Eigenaar Marcel Boekhoorn vroeg daarnaast schuldeisers om een deel van de leningen kwijt te schelden. De vorige eigenaar, de Britse investeerder Lion Capital, zadelde de winkelketen op met een schuld van 750 miljoen euro. HEMA is daarom jaarlijks 50 miljoen euro kwijt aan rentelasten.

Boekhoorn wil zelf vers kapitaal in HEMA stoppen, maar vindt het dan redelijk dat schuldeisers meewerken om de winkelketen financieel gezond te maken.

Die zitten daar niet op te wachten. Schuldeisers die het Financieele Dagblad sprak, geven aan dat ze vinden dat Boekhoorn en zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments de crisis misbruiken om hen onder druk te zetten.

“Ze wisten wat voor bedrijf ze anderhalf jaar geleden hebben gekocht en hadden in de tussentijd de schuld kunnen verlagen”, zei een belegger op anonieme basis tegen de krant.

In juni moet HEMA een aflossing van 50 miljoen euro doen. Tegen die tijd zal er een akkoord moeten zijn tussen Boekhoorn en de obligatiehouders.

Eerste betaling van Jumbo is binnen

Om schuldenlast te verlagen, zette Boekhoorn de zeven eigen bakkerijen van HEMA in de etalage. Daar worden onder meer de beroemde tompoucen gemaakt. Maar een jaar later is er nog steeds geen koper.

Die vond HEMA wel in Jumbo voor zeventien stadswinkels. De supermarktketen telt een onbekend bedrag neer voor de filialen die de komende jaren worden omgebouwd tot Jumbo-vestiging. Het “eerste substantiële deel” van de overnamesom is nu door HEMA ontvangen, meldt het winkelbedrijf in april.

Ook verkocht Boekhoorn onlangs het distributiecentrum van de winkelketen in Utrecht aan de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Hines voor een onbekend bedrag. HEMA huurt het pand van Hines voor een periode van tien jaar. Boekhoorn vergaart zo cash om de schuldenlast te verlagen.

De zaken in de winkelstraat trekken ondertussen weer aan. Van de 775 HEMA-filialen zijn er nog slechts 33 gesloten. Het bedrijf zegt dat de verkopen de laatste tijd weer aantrekken. En ook de webshop ziet de verkopen “aanzienlijk” verbeteren.

Lees meer over HEMA: