Warenhuisketen HEMA verkeert in zwaar weer door de coronacrisis.

Ondernemer Marcel Boekhoorn, die HEMA in 2018 kocht, is bereid eigen geld in de onderneming te stoppen, meldt Het Financieele Dagblad.

Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos wil dan wel dat schuldeisers een deel van hun leningen kwijtschelden.

Ondernemer Marcel Boekhoorn, die in 2018 warenhuisketen HEMA kocht, is bereid om zelf extra geld te steken in het bedrijf, maar dan moeten schuldeisers bereid zijn een deel van hun leningen kwijt te schelden.

Dat meldt het Financieele Dagblad zaterdag.

“We zeggen intern: HEMA is een toptent, maar met een verkeerde schuldenstructuur”, aldus partner Corné Melissen van Boekhoorns investeringsingsmaatschappij Ramphastos Investments tegen de krant.

De coronacrisis duwt HEMA naar de rand van de afgrond. De warenhuisketen heeft al huurkorting gevraagd aan verhuurders en offers van het personeel, zo meldde het FD eerder op basis van een brief van topman Tjeerd Jegen aan verhuurders van HEMA-panden.

HEMA betaalt maandelijks zo'n 13 miljoen euro aan huur, maar kan in april en mei slechts de helft daarvan voldoen, zo staat in de brief.

Het personeel moet ook inleveren. In overleg met de vakbonden zijn loonsverhogingen opgeschort en vervalt de reiskostenvergoeding. Uren die werknemers minder werkten dan in hun contract staat, zouden in maart komen te vervallen. Dat gaat nu niet op. De uren moeten worden ingehaald.

HEMA heeft een beroep gedaan op de NOW-regeling. Hierbij krijgen bedrijven die hun omzet zien dalen door de coronacrisis 90 procent van de loonsom vergoed. Bij HEMA werken 11.000 mensen waarvan ongeveer 9.000 in Nederland.

Tegelijk zijn "alle lopende investeringen, zoals verbouwingen van winkels stopgezet", zei een filiaalmanager tegen het FD. Sommige orders worden teruggedraaid. "Er is zelfs overwogen om de bestellingen van paaschocolade te annuleren", aldus een manager tegen de krant.

Ook leveranciers kregen vorige week middels een brief van Jegen te horen dat het bedrijf zijn betalingstermijn verlengt, schreef NRC.

HEMA zucht onder zware schuld

HEMA, dat sinds anderhalf jaar eigendom is van miljardair Marcel Boekhoorn, verkeert al lange tijd in een benarde financiële positie. De vorige eigenaar, de Britse investeerder Lion Capital, zadelde het bedrijf op met een schuld van 750 miljoen euro. De warenhuisketen is daarom jaarlijks 50 miljoen euro kwijt aan rentelasten.

Het grootste deel van de schuld moet in 2022 en 2023 worden afgelost. Volgens het FD werkt Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos nu aan een plan voor schuldsanering, wat erop neerkomt dat schuldeisers bereid moeten zijn een deel van de leningen kwijt te schelden.

Kredietwaardigheidsbureau Moody's verlaagde de rating voor HEMA afgelopen december.

HEMA verkocht afgelopen jaar 17 panden voor een onbekend bedrag aan supermarkt Jumbo. Maar de vraag is of dat soelaas biedt.

Zeker nu de coronacrisis erbovenop komt. Als gevolg van de overheidsmaatregelen zijn ruim 200 buitenlandse filialen in België, Duitsland en Spanje gesloten.

In Nederland keldert de omzet naar schatting van analisten van Everest Research zo'n 30 tot 40 procent in het tweede kwartaal van dit jaar, zo meldde NRC afgelopen week.

Er loopt fors minder publiek door de winkelstraten maar anders dan bijvoorbeeld C&A en H&M die hun deuren hebben gesloten, is HEMA open. "Omdat HEMA een cruciale rol speelt in de maatschappij", zei een HEMA-woordvoerder tegen NRC. "Waar ga je anders babyspullen kopen?"

Lees meer over de coronacrisis: