HEMA ziet de inkomsten weer stijgen, zowel in de winkels als online. Ook mogen de eerste vestigingen in het buitenland weer open.

De winkelketen verkeerde in zwaar weer door de coronacrisis en vreesde voor het voortbestaan.

HEMA heeft de kosten zoveel mogelijk verlaagd. Leveranciers krijgen later betaald, het personeel moest inleveren en lopende investeringen zijn stopgezet.

Heet hangijzer blijft de torenhoge schuld. Eigenaar Marcel Boekhoorn wil het bedrijf gezond maken door zelf geld bij te storten, maar stuurt ook aan op een offer van schuldeisers.

Er zit nog leven in HEMA. De omzet in Nederlandse filialen trekt de afgelopen weken voorzichtig aan, meldt de winkelketen in een bericht aan obligatiehouders.

Ook de verkopen via internet zitten in de lift en de eerste buitenlandse vestigingen openen weer hun deuren.

Begin april zag het er nog slecht uit voor de oer-Hollands winkelketen. De omzet in de Nederlandse filialen, goed voor driekwart van de omzet, liep sinds medio maart fors terug nadat de overheid quarantainemaatregelen aankondigde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De Nederlandse HEMA-winkels bleven weliswaar open, maar in de winkelstraten was het extreem rustig. Ruim 200 buitenlandse filialen in België, Duitsland en Spanje moesten dicht.

HEMA snijdt rigoureus in de kosten

De HEMA-directie trok alles uit de kast om de kosten te verlagen. In april en mei betaalt de winkelketen slechts de helft van de huur, zo kondigde topman Tjeerd Jegen aan in een brief aan de vastgoedverhuurders. De huurlasten bedragen zo'n 13 miljoen euro per maand.

De betalingstermijn voor leveranciers is verlengd en het personeel moest ook inleveren. In overleg met de vakbonden zijn loonsverhogingen opgeschort en is de reiskostenvergoeding vervallen. Uren die werknemers minder werkten dan in hun contract staat, zouden in maart komen te vervallen. Dat gaat nu niet op. De uren moeten worden ingehaald.

HEMA heeft verder een beroep gedaan op de NOW-regeling. Hierbij krijgen bedrijven die hun omzet zien dalen door de coronacrisis 90 procent van de loonsom vergoed. Bij HEMA werken 11.000 mensen waarvan ongeveer 9.000 in Nederland.

Tegelijk zijn “alle lopende investeringen, zoals verbouwingen van winkels stopgezet”, zei een filiaalmanager tegen het Financieele Dagblad. Sommige orders worden teruggedraaid. “Er is zelfs overwogen om de bestellingen van paaschocolade te annuleren”, aldus een manager tegen de krant.

Boekhoorn gaat het gevecht aan met schuldeisers

Eigenaar Marcel Boekhoorn vroeg daarnaast schuldeisers om een deel van de leningen kwijt te schelden. De vorige eigenaar, de Britse investeerder Lion Capital, zadelde de winkelketen op met een schuld van 750 miljoen euro. HEMA is daarom jaarlijks 50 miljoen euro kwijt aan rentelasten.

Boekhoorn wil zelf vers kapitaal in HEMA stoppen, maar vindt het dan redelijk dat schuldeisers meewerken om de winkelketen financieel gezond te maken.

Die zitten daar niet op te wachten. Schuldeisers die het Financieele Dagblad sprak, geven aan dat ze vinden dat Boekhoorn en zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments de crisis misbruiken om hen onder druk te zetten.

“Ze wisten wat voor bedrijf ze anderhalf jaar geleden hebben gekocht en hadden in de tussentijd de schuld kunnen verlagen”, zei een belegger op anonieme basis tegen de krant.

In juni moet HEMA een aflossing van 50 miljoen euro doen. Tegen die tijd zal er een akkoord moeten zijn tussen Boekhoorn en de obligatiehouders.

Eerste betaling van Jumbo is binnen

Om schuldenlast te verlagen, zette Boekhoorn de zeven eigen bakkerijen van HEMA in de etalage. Daar worden onder meer de beroemde tompoucen gemaakt. Maar een jaar later is er nog steeds geen koper.

Die vond HEMA wel in Jumbo voor zeventien stadswinkels. De supermarktketen telt een onbekend bedrag neer voor de filialen die de komende jaren worden omgebouwd tot Jumbo-vestiging. Het "eerste substantiële deel" van de overnamesom is nu door HEMA ontvangen, meldt het winkelbedrijf maandag.

Alle beetjes helpen in de coronacrisis.

Lees meer over HEMA: