HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn heeft het distributiecentrum van de winkelketen verkocht aan de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Hines voor een onbekend bedrag.

HEMA huurt het pand van Hines voor een periode van tien jaar. Boekhoorn vergaart zo cash om de schuldenlast van HEMA te verlagen.

Eerder verkocht HEMA al 17 stadwinkels aan supermarktketen Jumbo. De bakkerijen van HEMA staan nog steeds in de etalage.

Boekhoorn wil zelf geld bijstorten om het bedrijf gezond te maken, maar vraagt ook een offer van schuldeisers. Die zitten daar niet op te wachten.

Miljardair Marcel Boekhoorn is langzaam bezig de torenhoge schuldenlast van HEMA te verlagen. Zijn investeringsmaatschappij Ramphastos heeft het distributiecentrum van de winkelketen in Utrecht verkocht, meldt het Financieele Dagblad.

Koper is de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Hines die via zijn Pan-European Core Fund een onbekend bedrag neertelt voor het pand van 62.000 vierkante meter. Beide partijen spraken ook af dat HEMA het distributiecentrum voor tien jaar huurt. Daarmee lijkt de deal vooral bedoeld om cash te sprokkelen.

De vorige eigenaar, de Britse investeerder Lion Capital, zadelde HEMA op met een schuld van 750 miljoen euro. Het winkelbedrijf is daarom jaarlijks zo’n 50 miljoen euro kwijt aan rentelasten.

“De schuldenlast zit groei zit de weg”, zei Boekhoorn in oktober 2018 toen hij de oer-Hollandse winkelketen in handen kreeg. “Om te knallen met HEMA is een gezonde balans niet genoeg. De HEMA moet weer kans krijgen om zich te ontplooien en te groeien.”

Bakkerijen in de etalage en 17 stadswinkel verkocht

Om schuldenlast te verlagen, zette Boekhoorn de zeven eigen bakkerijen van HEMA in de etalage. Daar worden onder meer de beroemde tompoucen gemaakt. Maar een jaar later is er nog steeds geen koper.

Die vond HEMA wel in Jumbo voor zeventien stadswinkels. De supermarktketen telt een onbekend bedrag neer voor de filialen die de komende jaren worden omgebouwd tot Jumbo-vestiging. Het “eerste substantiële deel” van de overnamesom is onlangs door HEMA ontvangen, meldde het winkelbedrijf in april.

Nu is er dus de verkoop van het distributiecentrum in Utrecht. Het pand op bedrijventerrein Lage Weide is de logistieke hub voor de Benelux. Van hieruit worden de 550 winkels in Nederland, België en Luxemburg bevoorraad.

Bron: Hines
Bron: Hines

Boekhoorn gaat het gevecht aan met schuldeisers

De Nederlandse pandamiljardair wil zelf ook vers kapitaal in HEMA stoppen, maar vindt het dan redelijk dat schuldeisers meewerken om de winkelketen financieel gezond te maken.

Die zitten daar niet op te wachten. Schuldeisers die het Financieele Dagblad sprak, geven aan dat ze vinden dat Boekhoorn en zijn investeringsmaatschappij Ramphastos de coronacrisis misbruiken om hen onder druk te zetten. HEMA dreigde begin april om te vallen door de quarantainemaatregelen van de overheid.

“Ze wisten wat voor bedrijf ze anderhalf jaar geleden hebben gekocht en hadden in de tussentijd de schuld kunnen verlagen”, zei een belegger op anonieme basis tegen de krant.

In juni moet HEMA een aflossing van 50 miljoen euro doen. Tegen die tijd zal er een akkoord moeten zijn tussen Boekhoorn en de obligatiehouders.

Lees meer over HEMA: