Nog geen jaar geleden werd zakenman Marcel Boekhoorn gezien als de redder warenhuisketen HEMA. Hij noemde het in oktober een “prachtig bedrijf”, maar zag ook dat de schuldenlast de groei in de weg zat.

“Ik zal op korte termijn een aanvang maken met het drastisch reduceren van de schulden”, zei hij, toen hij zijn voorgenomen overname toelichtte. “Om te knallen met HEMA is een gezonde balans niet genoeg. De HEMA moet weer kans krijgen om zich te ontplooien en te groeien. Het is één van de sterkste merken van het land”, aldus de 59-jarige miljardair.

En Boekhoorn voegt daad bij woord, bleek eerder al. Dankzij de nieuwe cao krijgen nieuwe medewerkers van de HEMA namelijk geen loonsverhoging, maar een loonsverlaging. Vakbond FNV voert daar nu actie tegen – en dat zorgt voor behoorlijk wat reacties.

Het aanvangssalaris voor nieuwe winkelmedewerkers lag op 1.662 euro per maand, maar is verlaagd naar 1.632 euro bruto per maand. Het winkelpersoneel kon eerst nog maximaal 2.766 euro per maand verdienen, maar dat wordt 2.055 euro per maand. En het salaris van filiaalmanagers gaat er ook sterk op achteruit: zij konden eerst maximaal 4.158 euro verdienen, maar dat wordt duizend euro minder.

‘Mijn HEMA-hart huilt’

Hoewel alleen de nieuwe werknemers met de lagere salarissen te maken krijgen, zijn ook huidige werknemers er boos over. NRC heeft op het intranet van HEMA kunnen kijken en ziet er behoorlijk wat ontevreden reacties. “Mijn HEMA-hart huilt”, schrijft bijvoorbeeld een werknemer.

Een andere medewerker uit er zijn zorgen over de toekomst: “We merken allemaal dat goed personeel moeilijk te vinden is en daarnaast vloeien er medewerkers af die hier al lang werkten. Zij zijn elders gaan werken tegen hetzelfde loon, maar met perspectief op loonsverhoging, een lagere werkdruk en gunstiger werktijden. Hun HEMA-hart deed pijn, maar mede vanwege de nieuwe cao hebben ze de knoop toch doorgehakt.”

Gelukkig krijgen HEMA-medewerkers steun uit meerdere hoeken. Zo voert de FNV actie tegen de cao, die de bond niet wilde ondertekenen. En ook op sociale media maken mensen zich zorgen. Zo kijkt journalist Kim van Keken ervan op dat Boekhoorn door “veel journalisten op handen wordt gedragen”, onder meer omdat hij de panda’s naar Nederland bracht.

En even om het allemaal in perspectief te plaatsen: de panda’s die Boekhoorn naar Ouwehands Dierenpark bracht, kosten samen bijna twee miljoen euro per jaar. HEMA-medewerkers krijgen 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering die afhankelijk is van het bedrijfsresultaat. Als we die laatste uitkering voor het gemak even op 0 procent zetten, kunnen er ongeveer 80 HEMA-medewerkers worden betaald van het geld dat de panda’s jaarlijks kosten.

Politiek activist en lobbyist Sywert van Lienden verwondert zich er ondertussen over dat medewerkers van de HEMA “niet eens meer zelfstandig” de broek kunnen ophouden.

Lees meer over HEMA: