In de Verenigde Staten worden steeds meer mannen van vrouwen in topposities veroordeeld voor handel met voorkennis die ze via hun vrouw hadden opgedaan, vaak zonder hun medeweten of tegen hun zin in.

Met deze informatie mag je niets doen, schat. Volgens Amerikaanse regels over handel met voorkennis zijn topmannen- en vrouwen verplicht dit zinnetje (of iets van gelijke strekking) tegen hun partner te zeggen, als ze gevoelige informatie over hun bedrijf delen.

Verleiding

Maar het lijkt erop alsof steeds meer mannen van vrouwen in leidende functies in de Verenigde Staten de verleiding niet kunnen weerstaan om munt te slaan uit hetgeen ze opvangen in het echtelijk bed, aan de eettafel – of zelfs uit telefoongesprekken van hun vrouw.

De afgelopen jaren hebben de Amerikaanse autoriteiten echtgenoten vervolgd voor handel met voorkennis, verkregen van hun vrouw. Eind vorige maand dienden twee afzonderlijke zaken van echtgenoten die gevoelige informatie hadden opgepikt uit telefoongesprekken die hun vrouwen voerden. De vrouwen, werkzaam voor technologiebedrijven, trof geen blaam.

Kwartaalresultaten

Het gaat om de echtgenoot van de directeur fiscale zaken van Informatica Corp. Hij hoorde zijn vrouw de kwartaalresultaten van het bedrijf bespreken in juni 2012. Hij concludeerde daaruit dat het bedrijf zijn doelstellingen niet zou halen.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten kocht de man, Ching Hwa Chen, daarop opties in het bedrijf en verkocht ze net voordat het bedrijf zijn kwartaalresultaten bekend maakte. Hij maakte 138.000 dollar winst. Volgens de SEC had zijn vrouw Chen gezegd nooit in aandelen Informatic te handelen en verborg hij zijn activiteiten voor zijn vrouw.

Chen schikte voor 280.500 dollar.

Overname

Een andere zaak ging om de man van de financiële manager van Oracle. Hij hoorde zijn vrouw praten over mogelijke overname van Acme Packet door Oracle in april 2013. Ook deze echtgenoot, Tyrone Hawk, sloeg de waarschuwing van zijn vrouw om niet aan aandelenhandel te doen in de wind: hij maakte 151.480 dollar winst met de verkoop van aandelen Acme. Ook Hawk schikte, voor 305.614 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl