• De Franse overheid heeft een indicatief overnamebod gedaan op delen van de noodlijdende dienstverlener Atos.
  • Frankrijk wil niet dat bepaalde strategische activiteiten in buitenlandse handen vallen en biedt in eerste instantie tussen de 700 miljoen euro en 1 miljard euro voor de onderdelen van Atos.
  • Atos heeft ook in Nederland grote klanten, waaronder het ministerie van Defensie.
  • Lees ook: Investeringsmaatschappij KKR neemt moederbedrijf van optiekketen Hans Anders over

De Franse overheid wil delen van het financieel geplaagde IT-concern Atos kopen. Het gaat om activiteiten die van strategisch belang zouden zijn voor Frankrijk, heeft minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd. Zijn voorstel staat in een niet bindende intentieverklaring die hij dit weekend heeft verstuurd.

De Franse staat heeft een bod gedaan op bedrijfsonderdelen die actief zijn met supercomputers, servers voor kunstmatige intelligentie en cyberveiligheid.

De indicatieve omvang van het bod ligt tussen de 700 miljoen euro en 1 miljard euro.

Volgens Le Maire moeten die niet in buitenlandse handen vallen. Samen zijn zij goed voor een jaaromzet van ongeveer 900 miljoen euro en hebben ze zo’n 4.000 medewerkers. Atos als geheel is goed voor 11 miljard euro aan omzet.

Atos kampt na een reeks financiële tegenslagen met hoge schulden. Het bedrijf heeft meer geld nodig voor zijn reddingsplan. De IT-onderneming stelt nu 1,7 miljard euro aan extra financiering nodig te hebben zijn activiteiten te kunnen voortzetten. Eerder ging het nog uit van 1,2 miljard euro.

Banken en andere schuldeisers hadden oorspronkelijk tot en met vrijdag 26 april de tijd om te reageren op het reddingsplan. Onder het herziene plan wil Atos ook de schulden verder terugdringen. Het bedrijf streeft ernaar zijn schulden met 3,3 miljard euro te verminderen, vergeleken met een eerdere schuldvermindering van 2,4 miljard euro.

Atos heeft ook belangrijke Nederlandse klanten, onder meer bij de overheid

Atos is een van de belangrijkste technologiebedrijven voor Frankrijk en voert opdrachten uit voor het Franse leger en de kernenergiesector. Ook in Nederland gebruiken overheidsinstellingen en grote bedrijven de diensten van het IT-concern.

Nederlandse klanten van Atos volgen de financiële ontwikkelingen bij de Franse IT-dienstverlener nauwlettend. Atos heeft zowel Nederlandse overheidsinstellingen als particuliere bedrijven als klant.

De Rabobank wilde onlangs alleen in algemene bewoordingen iets zeggen over de problemen bij Atos. De bank houdt samenwerkingen met leveranciers continu in de gaten, aldus een woordvoerder. "Wanneer de dienstverlening van een leverancier mogelijk verstoord raakt, treffen wij uiteraard mitigerende maatregelen."

Zorgverzekeraar VGZ gaf aan "frequent" contact te onderhouden met Atos, dat onder andere diensten levert op het gebied van communicatie, klantgegevens en declaraties. "VGZ is op de hoogte van de huidige situatie bij Atos", aldus een woordvoerder. "Wij monitoren dagelijks de situatie en nemen direct maatregelen wanneer nodig. Wij denken in ons risicobeleid altijd na over het uitvallen van cruciale systemen."

LEES OOK: Deze 3 overname-adviseurs haalden de meeste deals en de deals met de grootste waarde binnen bij de start van 2024