Wie voor het slot van 2019 nog iets wil doen om er fiscaal zo gunstig mogelijk uit te zien, heeft voor spaargeld en beleggingen die onder box 3 van de inkomstenbelasting vallen een aantal mogelijkheden.

Heb je op 1 januari 2020 een vermogen dat groter is dan 30.846 euro (of het dubbele voor fiscaal partners), dan moet je hierover belasting betalen in box 3.

Dit is per saldo 0,54 procent bij vermogen tot iets meer dan 100.000 euro en 1,27 procent voor vermogen tussen de 1 ton en 1 miljoen euro. Bij grotere bedragen kan dat behoorlijk aantikken. Daarom is het slim om te proberen om het vermogen in box 3 vóór de peildatum van 1 januari 2020 te drukken.

Eerder wezen we al op een bijzondere variant. Je kunt bijvoorbeeld je spaargeld inzetten om je hypotheekrente van 2020 alvast vooruit te betalen.

Maar er zijn ook andere mogelijkheden. We noemen hier twee opties die voor de hand liggen:

1. Aflossen op je hypotheek

Een van de manieren om je vermogen te drukken, is door extra af te lossen op je hypotheek of een extra storting te doen in je kapitaalverzekering eigen woning.

Zorg er wel voor dat je onder het bedrag blijft dat je boetevrij mag aflossen en los bij voorkeur af op een aflossingsvrije hypotheek. Ook moet je natuurlijk voldoende reserves overhouden voor tegenslagen of geplande grote uitgaven, zoals de studie van de kinderen of een schilderbeurt voor je huis.

Lees ook: Heeft het nog zin om met spaargeld extra af te lossen op je hypotheek, nu de hypotheekrentes extreem laag zijn? Zo bereken je dat

2. Grote aankopen nú doen

Heb je al plannen voor grote aankopen, zoals de aanschaf van een nieuwe auto, dan kan het verstandig zijn om deze nog vóór de jaarwisseling te doen.

Steek je je geld in energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of woningisolatie, dan snijdt het mes aan twee kanten: je bespaart belasting en krijgt ook een lagere energierekening, waardoor je de kosten in enkele jaren terugverdient.

Heb je geen mogelijkheid om panelen op je dak te plaatsen, omdat je bijvoorbeeld in een appartement of huurhuis woont, dan zijn er nog andere opties om toch te cashen met zonne-energie. Denk bijvoorbeeld aan de Postcoderoosregeling.

Meer informatie over de financiering van duurzame maatregelen aan je woning, vind je in dit artikel.

Lees meer fiscale eindejaarstips: