Deze maand worden alle zorgpremies voor 2020 bekend en kan je je polis vergelijken en eventueel overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat laatste kan één keer per jaar.

Dit jaar kun je vanaf 12 november gaan shoppen, als alle zorgverzekeraars de premies en verzekeringen voor het nieuwe jaar hebben gepubliceerd. Als je overstapt, moet je je oude zorgverzekering in ieder geval hebben opgezegd vóór 1 januari 2020. Het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering kun je nog regelen in de eerste maand van het nieuwe jaar.

De meeste Nederlanders hebben onvoldoende kennis over belangrijke basisprincipes van ons zorgstelsel, stelt financiële vergelijker Pricewise.nl op basis van een peiling onder duizend respondenten.

Zo denkt bijvoorbeeld 79 procent van de Nederlanders dat de dekking van hun zorgverzekering volgend jaar hetzelfde blijft, terwijl de polisvoorwaarden ieder jaar veranderen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een zorgverzekering? Hieronder de drie grootste financiële valkuilen.


Valkuil 1: Er is geen verschil tussen basisverzekeringen

Bijna de helft van de Nederlanders weet niet welk type basisverzekering hij of zij heeft. Er zijn drie soorten basisverzekering: de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis.

Een naturapolis is doorgaans goedkoper en je hoeft als polishouder niet zelfgemaakte zorgkosten voor te schieten. Daar staat tegenover dat je een beperktere keuze hebt in bijvoorbeeld ziekenhuizen waar je behandeld kan worden. Je krijgt namelijk alleen een volledige vergoeding bij zorgverleners met wie je verzekeraar afspraken heeft gemaakt.

Met een restitutieverzekering heb je vrije keuze tussen zorgverleners en krijg je altijd de kosten vergoed, tenzij deze extreem hoog zijn. De nadelen zijn dat de premie meestal hoger is, je de rekening soms zelf moet doorsturen naar de zorgverzekeraar en dat je soms de kosten zelf moet voorschieten.

De combinatiepolis combineert de natura- en de restitutiepolis.  Bij een combinatiepolis heb je meer keuze tussen zorgverleners, maar moet je soms zelf de kosten voorschieten of bijbetalen.

Belangrijk om te weten ook: een basisverzekering en een aanvullende verzekering kunnen bij twee verschillende zorgverzekeraars worden afgesloten.

Heb je je basisverzekering en aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afgesloten? En stap je voor de basisverzekering over naar een andere verzekeraar? Dan mag je oude zorgverzekeraar je aanvullende verzekering niet opzeggen.


Valkuil 2: Een collectieve verzekering is altijd goedkoper dan individuele zorgverzekering

zorgpremie 2018

Volgens Pricewise denkt 93 procent van de collectief verzekerden goedkoper uit te zijn dan met een individuele verzekering, terwijl dit vaak juist niet het geval is.

Dit komt volgens de online consumentenadviseur vooral doordat bij collectieve zorgverzekeringen vaak overbodige zaken worden meeverzekerd. Zaken als alternatieve geneeswijzen, reisvaccinaties en voedingsadvies zijn dan automatisch meeverzekerd. Een individuele verzekering op maat kan vaak een goedkoper alternatief zijn.

Belangrijk om te weten: in 2020 wordt de maximaal toegestane korting voor collectieve verzekeringen verlaagd naar 5 procent. Nu is dat nog 10 procent.


Valkuil 3: Het eigen risico is hetzelfde als de eigen bijdrage

Bijna de helft van de verzekerden weet niet dat het eigen risico alleen voor zorg uit de basisverzekering geldt, aldus Pricewise. En slechts een op de drie ondervraagden weet dat je voor sommige medische kosten naast het eigen risico ook een eigen bijdrage moet betalen.

Hoe zit dat precies? Het eigen risico is een bedrag voor kosten die je zelf betaalt voor medische zorg uit de basisverzekering. Je moet dus eerst dit bedrag van standaard 385 euro zelf ophoesten, voordat de vergoeding uit de basisverzekering in werking treedt.

Je kunt dit bedrag wel aanpassen: neem je een hoger eigen risico, dan betaal een lagere maandelijkse zorgpremie en omgekeerd.

Het eigen risico is overigens niet op alle zorg uit de basisverzekering van toepassing. Zo betaal je geen eigen risico voor een bezoek aan de huisarts en kraamzorg. Wel geldt het eigen risico voor onder meer medicijnen en zorg in het ziekenhuis.

Voor sommige zorgkosten moet je naast het eigen risico een eigen bijdrage betalen. Dan gaat om zaken als hoortoestellen, een kunstgebit en contactlenzen. De hoogte van de eigen bijdrage wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid.

Waar het eigen risico alleen geldt als je 18 jaar of ouder bent, is de eigen bijdrage soms ook van toepassing op minderjarigen.


Lees meer over verzekeringen: