Terwijl veel mensen op zien tegen de kosten voor het verduurzamen van hun woning, kan niets doen op termijn nog veel duurder uitpakken. De prijzen van stroom en gas gaan de komende jaren naar verwachting omhoog, mede door aanpassingen van de energiebelasting.

Maar wat als je je spaargeld niet wil uitgeven aan investeringen in de verduurzaming van je woning? Dan wordt het lenen. De makkelijkste manier om energiebesparende maatregelen te financieren is bij de aankoop van een nieuw huis. Dan heb je meeste mogelijkheden om de kosten mee te nemen in de hypotheek.

Hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep wijst erop dat je met een NHG-hypotheek maximaal 106 procent van de waarde van de woning kunt financieren in plaats van 100 procent, als je investeert in energiebesparende maatregelen.

Daarnaast mag je bij de berekening van je maximale hypotheekbedrag 9.000 euro extra lenen, als je dat geld in energiebesparende maatregelen steekt.

Maar ook als je geen nieuwe woning koopt, zijn er mogelijkheden je huis te verduurzamen zonder dat je daar je spaargeld voor hoeft aan te spreken. We noemen drie opties:

1. Bestaande hypotheek verhogen

Dat kan in principe altijd, als je tenminste binnen je 'maximale hypotheek' blijft. Als het aan budgetinstituut Nibud ligt kunnen alleen huishoudens die een loonstijging krijgen in 2020 méér lenen voor hun maximale hypotheek. Als je daarbij dan ook je hypotheekrente voor 10 jaar of langer vastzet kan je hoogstwaarschijnlijk wel flink wat bijlenen om energiebesparende maatregelen te nemen, die zichzelf vervolgens gaan terugverdienen.

2. Lenen van overheidsfonds

De Vereniging Eigen Huis wijst mensen die hun huis willen verduurzamen ook op de energiebespaarlening van de overheid. Dat is een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds, dat voor een flink deel wordt gevuld door de Rijksoverheid. Zo'n lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals isolatie of de aanschaf van een zuinige hr-ketel.

Het Energiebespaarfonds verstrekt leningen tot maximaal 25.000 euro met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Als je huis heel energiezuinig wordt of zelfs helemaal energieneutraal kun je nog grotere bedragen lenen, tot maximaal 65.000 euro. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd van de lening, bij een looptijd van 10 jaar bedraagt de rente 1,7 procent. De lening wordt gemeld bij BKR als aflopend krediet.

3. Groene lening via de bank

De Vereniging Eigen Huis noemt ook groene leningen bij banken. De grote Nederlandse banken ABN Amro, ING en Rabobank hebben allemaal hun eigen vorm van een duurzame lening. Het gaat hier om persoonlijke leningen, waarbij het huis dus niet als onderpand dient voor de afgesloten lening. Je kunt zo'n lening naast een hypotheek afsluiten, waarbij de bank wel kijkt naar je inkomen en overige schulden, inclusief je hypotheek. De rente op dit soort persoonlijke leningen is doorgaans hoger dan de hypotheekente.

ABN Amro biedt via dochter GreenLoans leningen aan, die speciaal bedoeld zijn voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Daarbij valt te denken aan de aanschaf en installatie van zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp. Het rentepercentage is 4,2 procent bij een looptijd van 5 tot 15 jaar.

Bij Rabobank kun je online de Duurzaamheidslening eigen woning afsluiten. Ook die is bedoeld voor isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Het maximale leenbedrag is 50.000 euro en de rente staat vast op 4 procent en de looptijd varieert van 1 jaar tot 5 jaar.

Ook ING biedt persoonlijke leningen voor energiebesparing. Als je al een hypotheek hebt lopen bij ING, betaal je beduidend minder rente (3,9 procent) dan als je geen klant bent bij ING (5,1 procent to 7,7 procent). Het maximale leenbedrag is 75.000 euro.

Lees meer over energiebesparende maatregelen voor je huis: