Het slot van 2019 komt langzamerhand dichterbij en misschien zijn er nog dingen die je kunt doen om te besparen op de belasting die je moet betalen. Dit jaar kan de hypotheekrente extra fiscaal voordeel opleveren.

Voorop gesteld: niet alle geldverstrekkers zijn hier happig op. Maar stel dat je spaargeld hebt waar je vrijwel geen rente voor krijgt, dan zou je dat kunnen inzetten om een deel van de hypotheeklasten voor 2020 alvast vooruit te betalen, vóór de jaarwisseling.

Dit is vooral interessant als je met spaargeld en beleggingen boven de belastingvrije drempel in box 3 van 30.846 euro (per 1 januari 2020) uitkomt.

Over vermogen tot een ton betaal je volgend jaar effectief een vermogensbelasting van 0,54 procent. En voor het vermogen tussen de pakweg 100.000 euro en 1 miljoen euro is de effectieve heffing in box 3 zelfs 1,27 procent.

Het loont dus als je overtollig  spaargeld (dus geld dat je niet nodig hebt als financiële buffer voor onvoorziene uitgaven) een betere bestemming kunt geven.

Betaal hypotheekrente van 2020 vast vooruit

Vooruitbetalen van de hypotheekrente heeft nog een bijkomend voordeel als je in de hoogste belastingschijf valt met je inkomen in box 1.

Voor het inkomen boven de 68.507 euro mag je de hypotheekrente dit jaar tegen 49 procent aftrekken. Maar in 2020 daalt het maximale tarief voor de hypotheekrenteaftrek naar 46 procent.

Ook als je inkomen tussen de pakweg 20.000 euro en 68.000 euro ligt, kun je de hypotheekrente dit jaar tegen een iets hoger tarief van 38,10 procent aftrekken, vergeleken met volgend jaar. Dan zakt de renteaftrek naar 37,10 procent in dit inkomenssegment.

Het is fiscaal toegestaan om zes maanden rente vooruit te betalen.  Maar zoals gezegd: helaas werken lang niet alle geldverstrekkers eraan mee, dus informeer even of dit kan.

Uit eerdere uitspraken van klachteninstituut Kifid blijkt dat banken ook niet verplicht zijn om deze constructie te faciliteren. Dus als je bank nee zegt, heb je pech.

Lees meer fiscale eindejaarstips: