Het afgesplitste bedrijfsonderdeel van farmaceut MSD gaat als Organon verder.

Daarmee keert de bedrijfsnaam na bijna 100 jaar weer terug in Nederland. Ook wordt de naam in andere landen gebruikt.

Het Nederlandse farmaciebedrijf Organon werd in 1923 opgericht in Oss. De naam verdween in 2007 toen het bedrijf in handen kwam van AkzoNobel.

Organon heeft een productievestiging in Oss waar het ooit begon en zal zich gaan richten op gezondheid van vrouwen.

De bedrijfsnaam Organon keert definitief terug in Nederland. Dit is het resultaat van overleg tussen de Nederlandse directie van farmacieconcern MSD en de landelijke ondernemingsraad die hierover advies moest uitbrengen.

Vanuit de ondernemingsraad is er nu groen licht voor de uitvoering van de plannen en vervolgstappen in Nederland.

MSD kondigde eerder dit jaar al aan een deel van het bedrijf te willen afsplitsen onder de naam Organon. Die bijna honderd jaar oude naam verdween in 2007 uit Nederland toen medicijnfabrikant Organon uit Oss, destijds in handen van AkzoNobel, werd overgenomen door Schering-Plough.

Lees ook op Business Insider

De bedrijfsonderdelen maken sinds 2009 deel uit van MSD, dat op zijn beurt in Noord-Amerika bekend staat als Merck.

De nieuwe bedrijfsnaam zal pas officieel gebruikt worden als de spin-off gerealiseerd wordt in de verschillende landen. Naar verwachting is dat in de eerste helft van volgend jaar. Het is de bedoeling dat ongeveer 1100 van de ruim 6000 medewerkers van MSD Nederland overgaan naar Organon.

Vakbond CNV voorziet geen banenverlies bij Organon

Vakbond CNV vindt het goed nieuws dat MSD opnieuw kiest “voor de vruchtbare Brabantse omgeving nadat Oss jarenlang min of meer aan het infuus was gelegd”. CNV-bestuurder Robert Wonnink benadrukt dat er geen banenverlies is voorzien. Eerdere jaren is er volgens hem in Oss wel veel werkgelegenheid verdwenen.

Of er op termijn ook weer banengroei inzit kan Wonnink op dit moment niet inschatten. “Maar als je de ambitie van de onderneming beziet dan valt dat niet uit te sluiten. En dat is een gunstig vooruitzicht.”

Organon, met onder meer de productievestiging midden in Oss op de plek waar het bedrijf in 1923 ontstond, gaat zich richten op het verbeteren van de gezondheid van vrouwen. Te denken valt aan zaken als anticonceptie, menopauze en hart- en vaatziekten.

MSD blijft het grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland en houdt zich vooral bezig met onder meer oncologie, vaccins en diergezondheid. De locaties in Haarlem, Boxmeer, De Bilt en De Geer/Oss blijven onderdeel van MSD.

LEES OOK: Het moederbedrijf van Douwe Egberts mikt op beurswaarde van minimaal €15 miljard – superspeculant George Soros wordt aandeelhouder