Het moederbedrijf van Douwe Egberts, JDE Peet’s, mikt op een beursgang in Amsterdam op 3 juni.

Koffiegigant JDE Peet’s krijgt naar verwachting een beurswaarde van 15 miljard euro tot 16 miljard euro.

Beleggingsfondsen van topbelegger George Soros kopen zich voor 100 miljoen euro in.

Het moederbedrijf van Douwe Egberts heeft dinsdag diverse details bekendgemaakt rond voorgenomen beursgang in Amsterdam. Leuk weetje: beleggingsfondsen van superspeculant George Soros en vermogensbeheerder Fidelity kopen zich in voor respectievelijk 100 miljoen euro en 361 miljoen euro bij JDE Peet’s.

JDE Peet’s, het bedrijf achter koffiemerk Douwe Egberts, mikt op een beursgang per 3 juni.

Voor de beursgang geeft het bedrijf ruim 23 miljoen nieuwe aandelen uit, tegen een prijs van 30 euro tot 32,25 euro. Daarmee wil het bedrijf 700 miljoen euro aan nieuw kapitaal ophalen.

De indicatieve uitgifteprijs van de nieuwe aandelen impliceert een beurswaarde van 15 miljard euro tot 16 miljard euro.

Naast de uitgifte van nieuwe aandelen maken ook bestaande aandeelhouders een deel van hun belang in het koffie- en theebedrijf te gelde. Het gaat hierbij onder om JAB Holdings en Mondelez Coffee.

Douwe Egberts onderdeel van mondiale koffiegigant

Ter voorbereiding op de beursgang voegde JAB Jacobs Douwe Egberts Group (JDE), na Nestlé de tweede koffiebrander ter wereld, samen met het Amerikaanse koffiebedrijf Peet's.

Dinsdag werd ook meer duidelijk over de omvang JDE Peet's. Het bedrijf meldde een omzet van afgerond 7 miljard euro over 2019 en een geschoonde operationele winst van 1,6 miljard euro.

Het bedrijf mikt op een autonome groei van de omzet van 3 tot 5 procent per jaar over de middellange termijn en een groei van de operationele winst met 5 procent tot 8 procent per jaar.

De combinatie heeft ruim 50 koffie- en theemerken, waaronder Senseo, Peet’s Coffee, Stumptown, Intelligentsia, Mighty Leaf, Gevalia, L’OR, Pilão, Kenco, Moccona, Douwe Egberts, Tassimo en Jacobs.

Ongeveer 80 procent van de omzet wordt behaald met koffie die thuis wordt gedronken. Peet's heeft ook ruim 250 eigen koffietentjes. Het gecombineerde bedrijf heeft daarnaast een aantal specialistische zaken die zich op hogere marktsegmenten richten in huis.

De wortels van Douwe Egberts liggen in het Friese plaatsje Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende. Hij legde daarmee de grondslag van wat in de 20e eeuw zou uitgroeien tot een internationaal actieve handelaar in koffie, thee en tabak.

LEES OOK: Zo zet je thuis ouderwets lekkere koffie- tijdens de intelligente lockdown nemen we weer even tijd voor een lekker bakkie