• Een videocompilatie op het Chinese sociale forum Weibo lijkt wanhopige Evergrande investeerders te tonen die zich wenden tot werknemers van de wankelende vastgoedreus.
  • In één filmpje is een vrouw te zien die in een directiekamer een mes vasthoudt en dreigt zichzelf van het leven te beroven.
  • “Mijn pensioenspaargeld zit allemaal in die belegging. Ik heb niets meer om voor te leven,” roept de vrouw.

Een videocompilatie deed deze week de ronde op Weibo, een groot sociaal platform in China, waarop wanhopige beleggers te zien zijn die zich wenden tot werknemers van de wankelende vastgoedreus Evergrande.

In één fragment van de compilatie is te zien hoe een vrouw tijdens een bijeenkomst, die oogt als een ontmoeting tussen beleggers en personeel van Evergrande Wealth, een mes oppakt en dreigt zichzelf in de vergaderzaal te doden. Op de video zijn ongeveer vijftig andere mensen in dezelfde vergaderzaal te zien.

“Ik wil de rente op mijn investering niet, ik wil gewoon mijn geld terug,” zegt de vrouw terwijl ze met het mes zwaait. “Dus dit is wat ik te zeggen heb: als Evergrande Wealth me vandaag mijn geld niet geeft, pleeg ik hier zelfmoord.”

“Als dit vandaag niet wordt afgehandeld, sterf ik hier, voor jullie ogen,” voegt de vrouw eraan toe. “Mijn pensioenspaargeld zit allemaal in die belegging. Ik heb niets meer om voor te leven.”

De compilatie werd op 29 september op Weibo gedeeld door de lokale site Xing Tai Shen Bian Shi. Dit is een geverifieerd account met 1,6 miljoen volgers op Weibo. Xing Tai Shen Bian Shi liet niet weten waar in China de video’s zijn opgenomen en reageerde niet op Insiders verzoek om commentaar.

Een ander fragment in de videocompilatie lijkt te tonen hoe verschillende mensen een voertuig proberen te blokkeren buiten een kantoorgebouw van Evergrande. Het is onduidelijk wie er in het voertuig zat of waarom de mensen probeerden te voorkomen dat de auto zou vertrekken.

“Ze moeten me een verklaring geven”, zegt een huilende vrouw in het videofragment. “Ik heb geen andere keuze dan dit te doen, en ik zal niet naar jullie luisteren,” zegt de vrouw. “Al mijn geld is weg.”

In een op Weibo geplaatste video, is te zien hoe een vrouwelijke belegger (in een witte jurk, R) zich vastklampt aan de deur van een personenauto buiten een kantoorgebouw van Evergrande, terwijl werknemers van het bedrijf proberen haar uit het gebouw te houden. Foto: Screenshot/Weibo
In een op Weibo geplaatste video, is te zien hoe een vrouwelijke belegger (in een witte jurk, R) zich vastklampt aan de deur van een personenauto buiten een kantoorgebouw van Evergrande, terwijl werknemers van het bedrijf proberen haar uit het gebouw te houden. Foto: Screenshot/Weibo

Evergrande heeft meer dan 300 miljard dollar aan schulden en is daarmee het bedrijf met de zwaarste schuldenlast ter wereld. Het bedrijf verkeert op de rand van faillissement vanwege problemen op de Chinese vastgoedmarkt.

Het onvermogen van het bedrijf om zijn schulden af te betalen zorgde de afgelopen weken voor onrust op financiële markten. De Chinese regering werkt momenteel achter de schermen aan oplossingen om de vastgoedgigant uit de gevarenzone te halen. Daarbij wordt ook gekeken naar verkoop van deelnemingen om geld vrij te maken.

Intussen staan tal van projecten van Evergrande op losse schroeven, waaronder een lotusvormig voetbalstadion van 1,5 miljard euro in Guangzhou, dat half is afgebouwd.

De crisis bij Evergrande gaat verder dan het vastgoed. Evergrande Wealth, de vermogensbeheertak van het bedrijf, zit ook in de problemen. Beleggers vrezen hierdoor dat ze het geld zullen verliezen dat ze in de vermogensbeheerproducten hebben gestoken.

De relatief risicovolle financiële producten die in China aan particuliere beleggers worden aangeboden, bieden uitzicht op een hoog rendement, maar de voorwaarden zijn vaak ondoorzichtig. Dat betekent dat beleggers geen goed zicht hebben op welke projecten met hun geld worden gefinancierd.

Protesten tegen het bedrijf zijn al weken aan de gang. Persbureau Reuters meldde dat op 13 september dat zo’n 100 beleggers het kantoor van Evergrande in de stad Shenzhen binnenstroomden, om te eisen dat Evergrande hun geld zou teruggeven. In reactie hierop vormde veiligheidspersoneel een cordon rond het gebouw om de beleggers buiten te houden.

Naar schatting bezitten 80.000 mensen in China voor ruim 5 miljard euro aan vermogensbeheerproducten van het bedrijf. Onder hen zijn ook personeelsleden van Evergrande en hun vrienden en familie.

Evergrande reageerde niet op Insiders verzoek om commentaar.

Evergrande start gedeeltelijke terugbetaling aan beleggers

Donderdag werd bekend dat Evergrande is begonnen met het terugbetalen van een deel van de uitstaande schuld bij kopers van investeringsproducten.

Het maakte de eerste 10 procent over van het geld dat deze maand overgemaakt moest worden met betrekking tot de vermogensbeheerproducten. Het geld is op de rekening van beleggers gestort, aldus het bedrijf in een verklaring.

De terugbetaling in contanten is een van de drie opties die Evergrande eerder deze maand aanbood om boze kopers van deze producten met een hoog rendement tegemoet te komen.

De andere opties waren een afbetaling in natura met zwaar afgeprijsde eigendommen in plaats van geld of het verrekenen van de schulden met openstaande rekeningen op reeds gekochte wooneenheden. Een volledige terugbetaling in cash moet in stappen binnen tweeënhalf jaar zijn afgerond, aldus het concern.

Dat Evergrande niet voldeed aan een betalingsverplichting voor 40 miljard yuan, omgerekend circa 5,4 miljard euro, zorgde in het hele land eerder voor grote boosheid.

Om verdere onrust te voorkomen neemt ook de druk op Beijing toe om een oplossing te vinden.

Lees meer over Evergrande: