• Bijna 10 jaar geleden al voorspelde Andrew Left de schuldencrisis van Evergrande, China’s op een na grootste vastgoedontwikkelaar.
  • In 2012 schreef de beroemde shortseller dat het Chinese bedrijf “vanuit liquiditeitsperspectief ernstig in de problemen zou komen”.
  • Hongkong reageerde op de uitlatingen van Left door hem vijf jaar lang de toegang tot de beurs te ontzeggen.

China’s op een na grootste vastgoedontwikkelaar Evergrande staat op het op punt om failliet te gaan. Daarmee veroorzaakte het begin deze week een grote verkoopverkoop op de wereldwijde aandelenmarkten. Beleggers zijn bang dat de Chinese vastgoedcrisis overslaat naar andere sectoren en landen.

Shortseller Andrew Left van Citron Research waarschuwde beleggers bijna tien jaar geleden al voor de risico’s die Evergrande liep. En als dank mocht Left niet meer op de beurs van Hongkong handelen.

In 2012 zei Left dat Evergrande “insolvent is” en “vanuit liquiditeitsperspectief ernstig in de problemen zal komen”.

Destijds beschikte Evergrande over 12 miljard dollar aan schulden. Vandaag de dag is dat opgelopen naar meer dan 300 miljard dollar. Evergrande waarschuwde dinsdag dat het misschien de rente hierop niet meer kan betalen.

Lees meer: 4 dingen die je moet weten over de imploderende Chinese vastgoedreus Evergrande, die China een ‘Lehman-moment’ kan bezorgen

"Het bewijs van wangedrag van het management bij Evergrande is schokkend", schreef Left destijds. Wat hij niet wist, was hoe invloedrijk en machtig oprichter Hui Ka Yan van Evergrande was. Hongkongs toezichthouder startte dan ook een civiele procedure tegen Left.

"Ik wist dit niet... Ik zou hier nooit achter zijn gekomen", zei Left begin augustus tegen Institutional Investor. "Ze vonden mijn rapport roekeloos. Dat woord gebruikten ze letterlijk: roekeloos vanwege het verspreiden van valse informatie."

Handelsverbod voor Andrew Left in Hongkong

Hongkong legde Left uiteindelijk in 2016 voor vijf jaar een handelsverbod op voor de beurs in de voormalige stadstaat, een verbod dat in oktober afloopt. Left ging in hoger beroep, maar verloor die zaak in 2019. Hij zegt miljoenen aan juridische kosten te hebben gemaakt.

"Ik werd als een melaatse behandeld doordat ik zei wat nu de waarheid blijkt te zijn. Het is Hongkongs poging om de waarheid te verdoezelen", zegt Left.

De afgelopen zes maanden kelderde het aandeel Evergrande met meer dan 80 procent. Ook Evergrandes obligaties hebben een dieptepunt bereikt, nu banken de vastgoedreus niks meer lenen.

"Ik weet niet wat er gebeurd is. Maar deze week of maand had hij misschien geen vrienden meer over om zijn schulden te herfinancieren en groeide de schulden hem boven het hoofd", zegt Left over Evergrande-topman Hui. "In China zeggen ze: hij is niet te groot om te vallen."

Maar ondanks dat zijn 10 jaar oude rapport juist blijkt te zijn, voelt Left zich niet gerehabiliteerd. "Ik heb nog steeds een handelsverbod."

LEES OOK: Dit gebeurt er met €50.000 spaargeld als de inflatie de komende 5 jaar hoger blijft dan de spaarrentes