• Het lot van een enorm voetbalstadion dat wordt gebouwd door de geplaagde Chinese vastgoedgigant Evergrande, is ongewis.
  • De lotusvormige constructie die 1,8 miljard dollar moet kosten, zou na voltooiing plaats bieden aan 100.000 mensen en moeten concurreren met FC Barcelona’s Camp Nou.
  • Daar lijkt vooralsnog niet veel van terecht te komen nu Evergrande met 305 miljard dollar schuld op de rand van de afgrond staat.

Het is een bende bij het enorme, lotusvormige stadion in China’s zuidelijke provincie Guangzhou. Het gevaarte dat 1,8 miljard dollar (1,5 miljard euro) moet kosten om te bouwen, is nog maar half af.

Dat komt omdat Evergrande achter de bouw van dit stadion zit, de Chinese vastgoedreus die is ondergedompeld in schulden. Evergrande ontwikkelt zo’n 800 projecten in China, waarvan de meeste werkzaamheden in de zomer vastliepen door betalingsproblemen.

Het bedrijf balanceert op de rand van de afgrond met meer dan 305 miljard dollar aan schulden. Dat is volgens Markets Insider meer dan enig ander bedrijf in de wereld. Het onvermogen van Evergrande om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen schokte de regionale en internationale markten. Sommige analisten spreken van een Chinees “Lehman Brothers-moment”, verwijzend naar de val van de Amerikaanse investeringsbank die in 2008 een wereldwijde recessie inluidde.

Lees ook: Waarom de Chinese vastgoedeus Evergrande geen nieuwe Lehman Brothers is

In april 2020 startte de bouw van het Guangzhou Evergrande Football Stadium. De zijden van het gebouw zijn ontworpen als bloemblaadjes waardoor het als een gigantische lotus oogt. Het ontwerp herbergt 1,6 miljoen vierkante meter vloeroppervlak en ruimte voor 100.000 zitplaatsen. Bij voltooiing evenaart het de capaciteit van FC Barcelona's Camp Nou, waarmee het het grootste voetbalstadion ter wereld wordt.

Destijds zei Evergrande Group dat het van plan was 12 miljard Chinese Yuan (1,5 miljard euro) in het project te investeren. Het was ook de bedoeling om het stadion in december 2022 te openen. "Evergrande Stadium wordt een nieuw icoon van wereldklasse, vergelijkbaar met de Sydney Opera House en Burj Khalifa in Dubai, en een belangrijk symbool van Chinees voetbal in de wereld", zei Xia Haijun, ceo van Evergrande Group, tijdens de openingsceremonie van het stadion vorig jaar.

Xia voegde eraan toe dat hij hoopte dat de AFC Asian Cup, het Aziatisch kampioenschap voetbal in 2023, in het stadion zou worden gehouden. Ook zei hij tegen het aan de Chinese staat gelinkte China.org, dat Evergrande "nog eens drie of vijf" stadions hoopte te bouwen die elk plaats bieden aan 80.000 tot 100.000 mensen.

Evergrande stadium
The Guangzhou Evergrande football stadium in Guangzhou in China's southern Guangdong province was slated to open by end 2022.
STR/AFP via Getty Images

Evergrande's voetbaltoekomst hangt aan een zijden draadje

Maar met Evergrande's torenhoge schuld staat de bouw van het Guangzhou-stadion nu op losse schroeven.

De bouw van het stadion "verloopt normaal en ordelijk", zegt Evergrande in een verklaring aan persbureau Reuters. Echter, de Hongkongse krant South China Morning Post zag slechts een paar bouwvakkers rondlopen op de half afgebouwde constructie toen het op 26 september 2021 het terrein bezocht. Reuters sprak met inwoners van Guangzhou die zeiden dat in juni nog "honderden" mensen op de bouwplaats aan het werk waren, maar dat het aantal nu is gereduceerd tot een paar mensen.

Het is ook onduidelijk wat er gaat gebeuren met Guangzhou FC, waarvan de meerderheid in handen is van Evergrande. De club stond bekend als de Guangzhou Evergrande Football Club. De manager, Fabio Cannavaro, heeft de club inmiddels verlaten. Los daarvan ging een video viraal op de Chinese equivalent van Twitter Weibo. Hierop lijkt te zien dat studenten de voetbalschool van Evergrande in Guangdong vernielen en leeg achtergelaten.

Er is misschien hoop dat het stadion uiteindelijk toch wordt voltooid. Bouwbedrijf Guangzhou City Construction Investment Group neemt mogelijk het voetbalstadion van Guangzhou FC en andere residentiële projecten van Evergrande in dat gebied over, meldde Reuters.

Door de liquiditeitscrisis bij Evergrande kwamen ook veel andere grootschalige bouwprojecten stil te liggen. Zo is de nieuwe fabriek van Evergrande's New Energy Vehicle Group in Shanghai nog altijd deels in aanbouw. Evergrande schrapte ook het plan om de tak voor elektrische voertuigen naar de beurs te brengen. Het is onduidelijk wat er met de fabriek en de productie van voertuigen gaat gebeuren.

Evergrande reageerde nog niet op het verzoek om commentaar van Insider.

Lees meer over Evergrande: