• De Chinese vastgoedreus Evergrande probeert met de verkoop van deelnemingen in andere bedrijven geld vrij te maken om schuldbetalingen te kunnen voldoen.
  • Woensdag is er een nieuwe deadline voor een rentebetaling 41 miljoen dollar.
  • Intussen is de Federal Reserve aan het inventariseren hoe het staat met de besmettingsrisico’s voor Amerikaanse banken, als Evergrande omvalt.

De in geldnood verkerende Chinese projectontwikkelaar Evergrande zei woensdag dat het van plan is een ​​belang van 9,99 miljard yuan (1,32 miljard euro) in de Shengjing Bank te verkopen. Evergrande moet woensdag 40,7 miljoen euro aan obligatierente betalen, een deadline die beleggers nauwlettend in de gaten houden.

De koper van het Evergrande-belang, dat bijna 20 procent van het geplaatste aandelenkapitaal van de bank vertegenwoordigt, is de Shenyang Shengjing Finance Investment Group, een staatsbedrijf dat zich bezighoudt met kapitaal- en vermogensbeheer.

Volgens bronnen dringt de Chinese regering er bij staatsbedrijven op aan om een ​​deel van Evergrande’s activa op te kopen. Het belang van staatsbedrijf Shenyang Shengjing in de Shengjing Bank zal na de deal zijn gegroeid tot 20,79 procent. Daarmee wordt het staatsbedrijf de grootste aandeelhouder in de bank.

Met de verkoop zal Evergrande zijn belang in de Shengjing Bank terugbrengen van 34.5 tot 14,75 procent. De bank heeft volgens Evergrande geëist dat de projectontwikkelaar de opbrengst van de verkoop aanwendt om zijn financiële verplichtingen aan de Shengjing Bank af te wikkelen.

 Kredietbeoordelaar Fitch zei woensdag dat het zijn kredietoordeel over de Chinese projectontwikkelaar Evergrande en zijn dochterondernemingen Hengda en Tianji op lange termijn heeft verlaagd.

De verlaging, van CC naar C, weerspiegelt het vermoeden dat Evergrande rentebetalingen op ongedekte obligaties heeft gemist, verklaarde Fitch. Dat zou betekenen dat een aflossingsvrije periode ('gratieperiode') van 30 dagen is ingegaan. Daarna leidt niet-betaling tot een geval van wanbetaling.

In het beoordelingssysteem van Fitch is er een aflopende schaal van kredietwaardigheid die begint bij AAA (hoogste kredietwaardigheid) en loopt tot D (Default) als een bedrijf failliet is. de Rating CC duidt op 'zeer hoog kredietrisico' en C staat voor 'dicht bij wanbetaling.' Na C komt nog RD (beperkte wanbetaling) en dan komt D (wanbetaling/faillissement)

Amerikaanse centrale bank checkt blootstelling aan Evergrande

De Amerikaanse centralebankenkoepel heeft naar verluidt verschillende grote banken gevraagd naar het geld dat zij hebben uitstaan bij de Chinese projectontwikkelaar Evergrande. Daarmee doet de Federal Reserve hetzelfde als veel toezichthouders in andere landen vanwege de schuldencrisis bij het Chinese concern.

De problemen bij Evergrande, dat een schuld heeft van omgerekend meer dan 260 miljard euro, hebben de Fed ertoe aangezet informatie in te winnen om eventuele risico's voor de financiële stabiliteit, aldus ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

De centrale bank van Hongkong vroeg kredietverstrekkers in Hongkong ook om risico's in verband met Evergrande in kaart te brengen. Evergrande is de grootste uitgever van hoogrenderende obligaties in dollars van China.

Fed-baas Jerome Powell had eerder aangegeven dat het besmettingsgevaar en het vertrouwensaspect een grotere zorg zijn dan de kredieten die eventueel zouden uitstaan bij het concern. Christine Lagarde, de baas van de Europese Centrale Bank had eerder al gezegd dat de impact in Europa beperkt is.

LEES OOK: Waarom de Chinese vastgoedeus Evergrande geen nieuwe Lehman Brothers is