Beleggers zijn in spanning over het verdere verloop van de crisis bij het wankelende Chinese vastgoedconcern Evergrande.

Donderdag passeerde een deadline voor een rentebetaling van bijna 84 miljoen dollar aan internationale obligatiehouders.

Onzeker is  of Evergrande aan deze rentebetaling kan voldoen.

Op de Europese beurzen gaat de aandacht vrijdag opnieuw uit naar het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande.

Na de hoopvolle berichten eerder deze week dat Evergrande toch op tijd de rente op een deel van zijn leningen zou betalen, wachten de internationale obligatiehouders die donderdag een rentebetaling zouden ontvangen nog altijd op verdere informatie over die betaling. Evergrande moet binnen dertig dagen geld overmaken anders blijft het in gebreke.

Het gaat om een rentebetaling van 83,5 miljoen dollar. De waarde van de bijbehorende obligatielening, die volgend jaar afloopt, is fors gedaald tot 33 procent van de nominale waarde. Dit betekent dat beleggers inschatten dat slechts ongeveer een derde van de lening zal worden terugbetaald. Veel van de beursgenoteerde obligaties van Evergrande noteren rond dit niveau.

De Amsterdamse AEX-index, die donderdag voor het eerst in de geschiedenis boven de 800 punten sloot, begon vrijdag een half procent lager aan de handelsdag een noteerde weer iets onder de 800 punten.

In Hongkong zakte Evergrande bijna 10 procent. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat de Chinese autoriteiten de lokale bestuurders hebben opgeroepen zich voor te bereiden op een mogelijke ondergang van het concern.

De wankele financiële positie van Evergrande lijkt ook verder te reiken dan alleen de vastgoedactiviteiten van het concern. Zo kelderde China Evergrande New Energy Vehicle Group bijna 18 procent. Volgens persbureau Bloomberg loopt de divisie voor elektrische auto's van Evergrande achter met het betalen van salarissen en rekeningen.

Evergrande torst een schuld van ruim 300 miljard dollar met zich mee. In het geval van faillissement is de vraag hoe groot de invloed hiervan zal zijn op de Chinese vastgoedsector en internationale financiële markten.

Beijing verscherpt toezicht op bankrekeningen

De Chinese toezichthouder voor volkshuisvesting heeft het toezicht op de bankrekeningen van China Evergrande Group verscherpt, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Beijing wil er zeker van zijn dat het geld bedoeld voor het voltooien van woningbouwprojecten ook voor dat doel wordt gebruikt. De vrees bestaat dat dit geld wordt gebruikt om schuldeisers te betalen.

Lokale afdelingen van het ministerie voor Huisvesting hebben de opdracht gekregen om de geldstromen voor de woningbouw op derdenrekeningen te controleren, zeggen de ingewijden. Evergrande en het ministerie konden niet direct reageren op vragen van Bloomberg.

In de eurozone zal er een "beperkte" impact zijn als Evergrande omvalt, zei president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank. "Ik heb erg levendige herinneringen aan de laatste koersbewegingen op Chinese aandelenmarkten die wereldwijd voelbaar waren", zei ze in een interview met zakenzender CNBC. "Maar in Europa en vooral de eurozone is de directe blootstelling beperkt."

LEES OOK: 4 dingen die je moet weten over de imploderende Chinese vastgoedreus Evergrande, die China een ‘Lehman-moment’ kan bezorgen