• Donald Trump is dit jaar niet opgenomen in de jaarlijkse Forbes-lijst van 400 rijkste Amerikanen.
  • Het is voor het eerst sinds 1996 dat de oud-president van de VS niet op de ranglijst staat.
  • Het vermogen van Trump is behoorlijk gekelderd sinds hij in 2016 het Witte Huis betrad.

Donald Trump hoort voor het eerst in 25 jaar niet bij de rijkste 400 Amerikanen. De oud-president van de VS is dit jaar niet opgenomen in de jaarlijkse ranglijst van tijdschrift Forbes.

Trumps vermogen wordt geschat op 2,5 miljard dollar. Daarmee komt hij bijna 400 miljoen dollar tekort om de rijkenlijst te halen, aldus Forbes.

De vastgoedmiljardair met kenmerkende coiffure heeft zo’n 600 miljoen dollar verloren sinds de start van de coronacrisis, met name door de verslechterde markt voor commercieel vastgoed.

Sinds Trump in 2016 het Witte Huis betrad, is zijn vermogen flink gekelderd. Van 1997 tot 2016 stond hij steevast in de bovenste helft van de rijkenlijst. Vijf jaar later komt zijn naam er niet meer in voor.

Forbes merkt op dat het minimumfortuin om de lijst van 400 rijksten te halen in een jaar tijd is gestegen van 2,1 miljard dollar naar 2,9 miljard dollar. Trump is een van de 51 mensen die in 2021 van de lijst is verdwenen. Daarvan werden er 31 dit jaar rijker vergeleken met 2020.

Cryptohandelaren halen rijkenlijst

Tijdens het afgelopen coronajaar moesten traditionele ondernemingen zoals retail en vastgoed behoorlijke klappen verwerken. Technologie-aandelen en cryptobezittingen kregen juist een duw in de rug.

Dit jaar debuteren 44 namen op de lijst van rijkste Amerikanen. Daaronder CEO Brian Armstrong van cryptoplatform Coinbase en cryptomiljardair Sam Bankman-Fried.

Lees meer: De lijst van rijkste miljardairs onder de 40 telt veel cryptohandelaren – dit zijn 3 absolute toppers

In april berichtte Forbes dat Trump 298 plaatsen is gezakt op de wereldwijde rijkenlijst die het tijdschrift bijhoudt.

Door de coronacrisis stagneert de vastgoedbusiness waar Trump naar schatting driekwart van zijn inkomsten uit haalt. Trump heeft vooral last van de dip op de vastgoedmarkt in New York, waar hij een reeks hotels en andere commerciële panden exploiteert.

Ook zijn golfbanen zijn minder bezocht door de lockdownmaatregelen die wereldwijd werden ingesteld.

Twee impeachment-procedures en de bestorming van het Capitool in januari hebben de reputatie van Trump daarnaast geen goed gedaan. Veel bedrijven hebben de banden met de oud-president verbroken.

Lees meer over Donald Trump: