• Stephanie Grisham, de voormalige woordvoerster van Donald Trump en ook van diens vrouw Melania, schrijft in het boek ‘I’ll Take Your Questions Now’ over haar ervaringen met het presidentiële echtpaar.
  • Zo gebruikte voormalig president Trump eens haar make-up, beklaagde hij zich over prins Charles die alleen maar over klimaatverandering wilde praten en ontstak hij regelmatig in woede.
  • Grisham zag destijds echter niets verkeerds in Trumps beruchte telefoontje met de president van Oekraïne, omdat hij ‘vaak krankzinnige dingen zei tegen buitenlandse leiders’.

Een nieuw boek van een voormalig woordvoerster van het Witte Huis tijdens het presidentschap van Donald Trump doet veel stof opwaaien.

Stephanie Grisham beschrijft in I’ll Take Your Questions Now wat ze allemaal meemaakte tijdens haar werk, van de driftbuien van haar baas tot de “vaak krankzinnige dingen”die hij tegen buitenlandse leiders zei.

Tussen juli 2019 en april 2020 was Grisham woordvoerster van Donald Trump. Daarna werd ze chef van het kabinet van Melania Trump, waar ze eerder ook al woordvoerster van was. Na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 diende ze haar ontslag in.

Ze blikt nu uitgebreid terug op die periode. Zowel Donald als Melania hebben Grisham weggezet als een ontevreden ex-medewerker die met een boek rijk probeert te worden. Zij proberen de beweringen die Grisham doet in diskrediet te brengen.

Het boek I'll Take Your Questions Now komt dinsdag 5 oktober, uit maar Insider kreeg al eerder een exemplaar in handen en bericht hier uitgebreid over.


Uitgescholden door Trump, omdat de pers niet bij een ziekenhuisbezoek was

Donald en Melania Trump. foto: Reuters
Donald en Melania Trump. foto: Reuters

Grisham werd naar eigen zeggen een keer uitgescholden door Trump, omdat ze niet in staat was ervoor te zorgen dat journalisten zijn ziekenhuisbezoek aan slachtoffers van een massale schietpartij konden bijwonen. Trump bezocht in augustus 2019 samen met Melania een intensivecare-afdeling in Ohio, na de schietpartij in Dayton waarbij negen mensen om het leven kwamen en ruim twintig gewonden vielen.

Trump wilde dat de pers "vastlegde hoe de medische staf voor hem klapte en juichte en selfies met hem maakte." Maar vanwege de privacy van de patiënten en om medische redenen was dat niet mogelijk.

Na het bezoek viel Trump uit tegen Grisham in het bijzijn van haar collega's in het presidentiële vliegtuig Air Force One. Ze beschrijft hoe "zijn ogen gevuld waren met woede" en "zijn gezicht rood en bijna paars was geworden.. "Waarom ben je überhaupt op deze vlucht? Waarom heb ik een heel team met mensen als er niemand is die mij fucking kan verdedigen?"

Ook Melania Trump leverde flinke kritiek. "Er zou pers bij geweest moeten zijn. Dat zou beter zijn geweest. Het zag er niet goed uit."


Trump droeg make-up van Grisham tijdens een speech in Saoedi-Arabië

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tijdens een speech die Donald Trump in mei 2017 gaf in Saoedi-Arabië, toen Grisham nog woordvoerster was van Melania Trump, droeg de president haar make-up.

Zijn gebruikelijke arsenaal aan beautyspullen had hij namelijk per ongeluk niet bij zich en dus moest de woordvoerster te hulp schieten. Grisham zelf vond het behoorlijk spannend dat Trump haar make-up droeg tijdens deze "belangrijke toespraak."

Volgens de schrijfster is het "oranje" uiterlijk van Trump trouwens te danken aan de make-up die hij elke dag droeg. "Veel deskundigen gaven commentaar op het extreem gebruinde (of oranje) uiterlijk van Trump en gingen ervan uit dat er een zonnebank in het Witte Huis was. "Die was er niet, en ik zou het anders wel weten."

Make-up is sowieso belangrijk voor The Donald om een bepaalde "look" te hanteren, schrijft Grisham. "De look van de president werd gecreëerd met make-up die elke morgen werd aangebracht, alsof hij in een tv-show zou verschijnen. Wat in een zekere zin ook zo was."


Trump raakte verveeld tijdens een privégesprek met prins Charles, omdat het alleen maar over klimaatverandering ging

Foto: EPA
Foto: EPA

Trump beklaagde zich erg over het privégesprek dat hij in juni 2019 had met prins Charles. Samen dronken ze thee, maar volgens Trump ging het alleen maar over klimaatverandering.

Bij terugkomst beklaagde hij zich over het "vreselijke gesprek" en rolde hij met zijn ogen, beschrijft Grisham. Ook Melania beaamde dat Donald "heel erg verveeld was."

Kort daarna zei Trump tijdens een televisiegesprek met presentator Piers Morgan dat hij met prins Charles over diverse onderwerpen had gepraat, waaronder klimaatverandering. "Hij houdt echt van klimaatverandering en dat vind ik geweldig", zei de voormalige president toen over prins Charles. "Ik heb helemaal naar hem geluisterd."


Witte Huis-medewerkers bestelden (illegaal) roomservice op kosten van de Saoedische regering

Foto: Thomson Reuters
Foto: Thomson Reuters

Tijdens het bezoek van Trump aan Saoedi-Arabië in 2017 werden de kosten van de kamers en maaltijden betaald door de Saoedische overheid. Maar de meeste medewerkers van de Amerikaanse regering leken zich er niet bewust van te zijn dat dit een overtreding is van de Amerikaanse wet.

"Het was de eerste en enige keer dat dat gebeurde, omdat we erachter kwamen dat dit volgens de regels niet mag", aldus Grisham. "Ik weet niet of het ministerie van Buitenlandse Zaken uiteindelijk de kamers heeft betaald, maar ik kan mij voorstellen dat ze dat gedaan hebben."

Ook hoorde Grisham dat Jared Kushner en zijn staf "Rolex-horloges en sierzwaarden" kregen. "Maar ik heb geen idee of dat dat ook daadwerkelijk is gebeurd of dat het waar is."


Grisham zag niets verkeerd in Trumps telefoontje met Oekraïne omdat hij 'vaak krankzinnige dingen zei tegen buitenlandse leiders'

Foto: Reuters
Foto: Reuters

In het telefoongesprek dat Donald Trump in juli 2019 had met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zag Grisham niets verkeerds.

Hierin riep Trump op om onderzoek te doen naar Joe Biden en het bedrijf van diens zoon Hunter in Oekraïne, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2020. In ruil daarvoor zou Trump steun aan Oekraïne verlenen. Dit telefoontje was de aanleiding voor de eerste afzettingsprocedure tegen de president.

Grisham zegt dat ze de oproep van Trump niet bijzonder vond, omdat hij "vaak krankzinnige dingen zei tegen buitenlandse leiders."

"Soms waren ze dom of beledigend, soms waren het ondoordachte opmerkingen die onbedoeld het zorgvuldige beleid van onze diplomatieke en nationale veiligheidsprofessionals omgooiden", schrijft ze. "Soms was het pure bluf."


Melania Trump wilde grote spiegels naar Afrikaanse kinderen sturen zodat ze konden zien dat 'ze erg sterk zijn'

bron: Reuters
bron: Reuters

First lady Melania Trump had het plan om spiegels te sturen naar kinderen die ze in oktober 2018 in Malawi had ontmoet. De Afrikaanse kinderen vroegen toen aan de Amerikanen om foto's van ze te maken, omdat ze niet wisten hoe ze eruit zagen.

"Kinderen moeten weten hoe ze eruit zien en zien dat ze heel sterk of heel mooi zijn", zou Melania volgens Grisham hebben gezegd. Ze stond erop dat spiegels zo groot als de kinderen zelf zouden worden opgestuurd.

Uiteindelijk werd het spiegelplan afgeschoten door de staf van Melania. Volgens het Witte Huis zouden de spiegels mogelijk problemen kunnen veroorzaken.


In het 'chaotische' Witte Huis van Trump ging het vooral om het verkrijgen van macht, Trump 'hield van de chaos'

Stephanie Grisham. Foto: Reuters
Stephanie Grisham. Foto: Reuters

Grisham schrijft dat het Witte Huis constant in chaos verkeerde. Op een gegeven moment beschrijft ze de situatie als een "brandende auto vol clowns, die op volle snelheid een vuurwerkmagazijn binnenrijdt." In een recent televisie-interview vertelt Grisham dat Trump "van de chaos hield."

Daar vertelt Grisham ook dat ze zichzelf de schuld geeft voor het ondersteunen van een president die ze beschrijft als oneerlijk, incompetent en ongepast. "Velen van ons, onder wie ikzelf, die in dat Witte Huis kwamen werden machtsbelust en wij dachten er echt niet meer aan om het land te dienen. Het ging daar om overleven."

In het interview vertelt Grisham ook dat ze verwacht dat een eventuele tweede presidentstermijn van Donald Trump "alleen maar over wraak zal gaan."

"Ik wil de mensen gewoon waarschuwen dat als hij eenmaal opnieuw in functie is, hij zich geen zorgen meer hoeft te maken over een herverkiezing. Hij zal wraak nemen."


Lees meer over Donald Trump: