• Donald Trump laat geiten grazen op een deel van zijn golfclub in Bedminster, waardoor het wettelijk gezien een boerderij is.
  • Op deze manier heeft Trump sinds 2004 in totaal 3 miljoen dollar aan belasting ontweken.
  • Ook andere grootgrondbezitters in Bedminster maken gebruik van deze fiscale constructie.

Oud-president Donald Trump betaalde vorig jaar slechts 700 dollar aan onroerendgoedbelasting (omgerekend 597 euro) voor de 48 hectare die onderdeel zijn van zijn golfclub in Bedminster, New Jersey.

Hoe hij dat doet? Trump, die een hardnekkig gevecht voert om te voorkomen dat hij het Congres inzage moet geven in zijn belastingen, laat zijn land bij tijd en wijle begrazen door geiten. Daardoor staat de golfclub geregistreerd als boerderij.

Dankzij de grazende herkauwers kan de oud-president aanspraak maken op een wettelijk sterk verlaagde taxatie van zijn grond. Met deze belastingtruc heeft Trump naar schatting meer dan 3 miljoen dollar bespaard aan belastingen sinds hij de deuren van zijn golfclub in 2004 opende.

Uit belastinggegevens uit 2017 blijkt dat Trumps golfclub in tweeën is gesplitst voor fiscale doeleinden: de 98 hectare metende golfbaan en de door geiten onderhouden boerderij van 48 hectare.  

Uit onderzoek van Insider blijkt dat Trump in 2020 400.000 dollar onroerendgoedbelasting betaalde voor de golfclub, die volgens de gemeente Bedminister 29 miljoen dollar waard is. In datzelfde jaar betaalde Trump 700 dollar aan belasting voor de boerderij, die half zo groot is als de golfbaan, en die getaxeerd wordt op 51.000 dollar.

Zou de boerderij net zo belast worden als de golfbaan, dan zou Trump de afgelopen 20 jaar jaarlijks zo'n 199.000 dollar hebben moeten betalen. Geld dat het 8.300 zielen tellende stadje Bedminister misloopt. Geld dat het had kunnen gebruiken voor zaken als wegenherstel, de bouw van scholen of het opkalefateren van de zo geliefde plaatselijke bibliotheek.

Bedminster is klaar met Trump

De geitentruc is slechts één van de vele geitenpaadjes die Donald Trump gebruikt om onder het betalen van belastingen uit te komen. In Bedminster zien ze hem in elk geval liever gaan dan komen.

Volgens The Washington Post heeft Trumps bedrijf in het geheim gebruik gemaakt van illegale Costa Ricaanse arbeiders om zijn buitenverblijf te onderhouden. Uiteraard voor een fractie van wat hij had moeten betalen wanneer hij inwoners van Bedminister zou hebben gehuurd.

"De bouw van die golfbaan was nou niet direct gunstig voor de plaatselijke economie", zegt een lokale Democraat die liever anoniem blijft tegen Insider.

Insider heeft de Trump Organization om commentaar gevraagd, maar nog geen reactie ontvangen.

Andere golfclubs doen hetzelfde

The Wall Street Journal schreef voor het eerst in 2016 over de belastingverlaging voor landbouwgrond waar Trump zo van profiteert. De controversiële belastingconstructie, oorspronkelijk bedoeld om boeren te helpen, is ook misbruikt door Trumps voorganger: de in opspraak geraakte industrieel John DeLorean.

Zo'n 300 andere inwoners met grote stukken land doen elk jaar hetzelfde als Trump, zegt Bedministers belastingambtenaar Edward Kerwin.

Tegen Insider vertelt Kerwin dat Trump vanaf dag één gebruik maakte van de regeling. Kerwin wil niet zeggen welke van de naburige golfclubs - waaronder de 283 hectare grote Hamilton Farm Golf Club en de 404 hectare metende Fiddler's Elbow Country Club – ook gebruik maken van de belastingverlaging, maar hij bevestigde dat minstens één van beide dat doet.

Wie van de verlaging wil profiteren moet voor minstens 2 hectare een agrarische bestemming hebben en daar jaarlijks minimaal 1.000 dollar (omgerekend 852 euro) uit halen. 

Uit onderzoek van The New York Times vorig jaar blijkt dat Trump dankzij zijn belastingontwijkende maatregelen in 2016 slechts 750 dollar aan federale belasting hoefde te betalen. En datzelfde voor 2017.

Aan dit artikel werkte Hannah Beckler mee.

Lees meer over Donald Trump: