• Oud-president Donald Trump heeft nooit de trap genomen naar het kantoor op de tweede verdieping van de West Wing, staat in een nieuw boek.
  • Mensen die daar werkten waren daardoor enigszins buitengesloten, maar tegelijkertijd ook beschermd, schrijft auteur Michael Wolff in een nieuw boek.
  • The Washington Post schreef in 2017 al dat het onwaarschijnlijk was dat Trump ooit die trap zou beklimmen.

Medewerkers die op de tweede verdieping van de West Wing werkten in het Witte Huis, hoefden niet te rekenen op onverwacht bezoek van president Donald Trump, omdat hij nooit de trappen naar dat gedeelte van het Witte Huis opliep. Deze anecdote staat vermeld in een binnenkort te verschijnen boek van de Amerikaanse auteur Michael Wolff.

Bij het begin van het presidentschap van Donald Trump hadden assistenten gemerkt dat werken in het kantoor op de tweede verdieping van de West Wing, waar topadviseurs Stephen Miller en Kellyanne Conway bivakkeerden, zowel “een zekere mate van uitsluiting” als “bescherming” betekende: “Trump zou nooit de trap oplopen. Dat hield hij vol tot het einde van zijn ambtstermijn”, schrijft Wolff.

Een voorpublicatie van zijn boek “Landslide: The Final Days of the Trump Presidency” in New York Magazine biedt meer duidelijkheid over de verwarring die ontstond tussen Trump en zijn uitgedunde kring van medewerkers tijdens de bestorming op het Capitool door zijn aanhangers op 6 januari 2021.

Trump nam het op voor Biden toen die van de trap gleed

Al direct na het aantreden van Trump als president in januari 2017 waren er geruchten over de trap. The Washington Post schreef dat de locatie van het kantoor van Kellyanne Conway, via een serie trappen te bereiken, een teken kon zijn dat ze in de achting van de president was gedaald.

Een bron suggereerde in de krant dat het kantoor op de tweede verdieping in de West Wing, in tegenstelling tot een kantoor dichter bij het Oval Office van de president, "een teken was van Conways gedaalde status", aangezien het niet waarschijnlijk leek dat Trump de trap zou nemen om naar de tweede verdieping te gaan.

Een van de zeldzame keren dat Trump het voor de huidige president Joe Biden opnam, was toen deze bij het verlaten van Joint Base Andrews struikelde op de trap van Air Force One in maart van dit jaar.

Afgelopen april verdedigde Trump de president tegen de kritiek dat hij te oud zou zijn en vergeleek Bidens tuimeling met de keer dat hijzelf moeite had om een helling af te lopen op de militaire academie West Point in juni 2020.

"Ik weet zeker dat als ik het was geweest, iedereen gek zouden worden", zei Trump tegen Sean Hannity van Fox News. "Ik had een keer te maken met een gladde, glibberige helling, een stuk staal, zeer steil en heel lange leuningen... En het regende op West Point", schetste de voormalig president de heikele situatie. "Het laatste wat ik wilde doen was vallen, want toen Gerald Ford viel was het niet goed", zei Trump doelend op oud-president Gerald Ford die in 1975 van de trap van Air Force One gleed en daarna als kluns werd afgeschilderd.

Wolff's boek "Landslide" komt in de Verenigde Staten uit bij Henry Holt & Co. op 27 juli 2021.

Lees meer over Donald Trump: