• De lijst van rijkste miljardairs onder de 40 van zakenblad Forbes telt dit jaar opvallend veel namen uit de cryptowereld.
  • De belangrijkste nieuwkomer in de lijst is Sam Bankman-Fried van cryptohandelaar FTX, met een vermogen van naar schatting 22,5 miljard dollar.
  • Ook de twee oprichters van handelsplatform Coinbase mogen niet klagen over hun vermogen.

Aandelenmarkten en cryptobeurzen zijn dit jaar hard gestegen, dus is het niet vreemd dat er behoorlijk wat namen uit die hoek opduiken in de lijst van jongste miljardairs van Forbes. Het Amerikaanse zakenblad heeft een top 15 gemaakt van rijkste miljardairs jonger dan 40.

De meest opvallende nieuwkomer is topman Sam Bankman-Fried van cryptohandelaar FTX. Op 29-jarige leeftijd kan hij bogen op een vermogen van liefst 22,5 miljard dollar, aldus Forbes.

Cryptohandelaar FTX is razendsnel gegroeid, mede doordat Bankman-Fried een uitgekiende strategie heeft ontwikkeld om te profiteren van koersverschillen tussen verschillende cryptobeurzen.

Mark Zuckerberg (37) op eenzame hoogte als miljardair

Bankman-Fried neemt de derde plaats in op de lijst van de 15 rijkste jonge miljardairs, achter twee medeoprichters van Facebook. Mark Zuckerberg (37) is met afstand de rijkste miljardair jonger dan 40, met een geschat vermogen van 135 miljard dollar. Medeoprichter Dustin Moskovitz (37) kan bogen op een vermogen van 24 miljard dollar.

De medeoprichters van handelsplatform Coinbase voor cryptovaluta doen het ook niet slecht. Fred Ehrsam and Brian Armstrong zijn respectievelijk 33 jaar en 38 jaar oud.

Ehrsam vertrok in 2017 bij Coinbase, maar hield een belang in de onderneming dat inmiddels zo'n 3,5 miljard dollar waard is. Dit heeft mede te maken met de beursgang van afgelopen lente. CEO Brian Armstrong zag zijn belang in Coinbase door de beursgang 11,5 miljard dollar waard worden.

Ook in de top 15 terug te vinden is medeoprichter Baiju Bhatt van de populaire beleggingsapp Robinhood. Hij is op 36-jarige leeftijd goed voor een vermogen van 2,9 miljard dollar.

In 2020 legde Bhatt zijn functie als co-CEO neer, waardoor Vlad Tenev alleen de leiding hield over Robinhood. Tenev valt echter buiten de top 15 van rijkste jonge miljardairs, volgens Forbes.

LEES OOK: Miljardair en beursgoeroe Bill Gross en zijn stinkend rijke buurman staan voor de rechter – ze ruziën al een jaar over een glazen kunstwerk van $1 miljoen dat Gross heeft laten plaatsen