Een ervaren zakenbankier met een diploma in geschiedenis zegt dat artificial intelligence (AI) juist de behoefte aan niet-technisch opgeleide werknemers groter maakt.

George Lee, hoofd van toegepaste innovatie bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, vertelde deze week aan Bloomberg Television dat hij denkt dat AI zal leiden een herwaardering van alfa-opleidingen zoals talenstudies, filosofie en geschiedenis.

“Vaardigheden die echt belangrijk zijn om goed gebruik te kunnen maken van deze nieuwe intelligentie zijn kritisch denken, het begrijpen van logica en retoriek, het vermogen om creatief te zijn”, aldus Lee. “AI zal niet-technische mensen in staat stellen om veel meer te bereiken. Om te beginnen met het uitvoeren van taken die voorheen juist als technische taken werden beschouwd.”

Lee, die geschiedenis studeerde aan het Middlebury College en een MBA haalde aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania. Hij ging na zijn MBA in 1994 bij Goldman Sachs werken en specialiseerde zich daar in technische functies.

Lee vertelde Bloomberg dat AI mensen kan helpen die zich bezighouden met bijvoorbeeld risicobeheer. Naarmate de regelgeving wereldwijd strenger wordt en bedreigingen zoals cyberbeveiliging steeds belangrijker worden, groeien de risicomanagementteams van banken.

In een jaarlijks onderzoek naar risicobeheer door EY en het International Institute of Finance, dat in februari werd gepubliceerd, zei een meerderheid van de banken dat ze al AI gebruiken om fraude en kredietrisico's te monitoren.

AI wordt steeds meer gezien als een bedreiging voor bepaalde technische taken. In het geval van zakenbanken kan het dan gaan om klusjes die voorheen vaak werden toegewezen aan junior analisten, zoals het bijwerken van grafieken of vergelijkende tabellen voor bedrijfswaarderingen.

LEES OOK: AI is duur: in bijna 4 op de 5 gevallen is het goedkoper om mensen het werk te laten uitvoeren