De reis voor het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Japan zal geen aangename belevenis zijn voor functionarissen die de president in het buitenland vergezellen. Waarom? Vliegen met Donald Trump is dodelijk vermoeiend.

CNN-verslaggevers Kaitlan Collins en Kevin Liptak spraken met vijf huidige en voormalige functionarissen van het Witte Huis over de vluchten die ze met Trump maakten in de Air Force One.

Zonder uitzondering omschrijven ze die als uitputtend. Was het vroeger de baan die elke medewerker van het Witte Huis wilde, sinds Trump er de scepter zwaait, zijn buitenlandse trips een stuk minder populair.

De functionarissen geven aan dat de president non-stop nieuws op tv kijkt en massa’s kranten verslindt. “Hij slaapt niet”, zei een functionaris tegen CNN. De ambtenaar wilde een paar uur slaap inhalen, maar moest met de president praten. Over hoe de agenda eruit ziet wanneer ze geland zijn, over wat er in de pers wordt gezegd en geschreven.

“Het is net alsof je wordt gegijzeld”, zei een andere functionaris.

Functionarissen die wél een tukje kunnen doen, doen dat niet in alle comfort: goede slaapplaatsen zijn schaars, ondanks het feit dat het vliegtuig een oppervlakte heeft van 371 vierkante meter.

Air Force One is niet luxueus uitgerust, zoals de meeste privévliegtuigen. Hoewel de president een eigen slaapkamer heeft, moeten functionarissen zich behelpen met stoelen, leren banken en yogamatjes.

Lees ook op Business Insider

Donald Trump Air Force One

Foto: Trump aan zijn bureau in de Air Force One. Bron: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Uit de reportage komt het beeld naar voren dat het leven aan boord van de Air Force One verdraaid veel lijkt op dat in het Witte Huis zelf. Televisies aan boord staan permanent aan en zenden uitsluitend Fox News uit, de zender waaraan de president naar verluidt een groot deel van zijn”executive time” besteedt.

Trump klaagt veelvuldig over hem onwelgevallig nieuws en er wordt dan ook veelvuldig vergaderd hoe er het beste gereageerd kan worden op kritische en vervelende nieuwsberichten.

Trump Robert Kraft Air Force One

Foto: President Donald Trump tijdens een persconferentie in de Air Force One. Bron: Manuel Balce Ceneta/AP

De functionarissen schetsen het beeld van een president die liever geen reizen naar het buitenland maakt, heel kritisch is op de hotels waar hij overnacht, en die zich vooral druk maakt of hij wel of niet de enige eregast ergens is.

Tijdens zijn eerste honderd dagen als president maakte Trump geen enkele reis buiten de Verenigde Staten. Ter vergelijking: zijn voorganger Obama bezocht in die periode negen landen waaronder Canada, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk – allen belangrijke bondgenoten van de VS.

Lees meer: