Ivanka Trump heeft, in de stijl van haar vader, op Twitter uitgehaald naar een kunstexpositie waar een kunstwerk met de naam Ivanka Vacuuming wordt tentoongesteld.

Het gaat om een sterk op de presidentsdochter lijkende mannequin die de kruimels opzuigt die bezoekers naar haar kunnen gooien.

De adviseur van het Witte Huis is niet gecharmeerd van het kunstwerk en laat dat via Twitter weten: “Vrouwen kunnen kiezen om elkaar neer te sabelen of vooruit te helpen, zelf kies ik voor het laatste.”

Ivanka krijgt online bijval van haar twee broers. Donald Trump junior tweette dinsdag: “Verdrietig, maar niet verrassend om te zien dat zelfverklaarde ‘feministen’ @IvankaTrump op seksistische wijze aanvallen. In hun krankzinnige wereld is seksisme oké wanneer het tegen politieke vijanden gericht is.”

Eric Trump deed tegenover Fox News nog een duit in het zakje en stelde dat zijn zus een “machtige vrouw is die mogelijk meer voor vrouwen heeft gedaan dan wie dan ook in Washington D.C.”

Het kunstwerk in kwestie is het gedachtekind van conceptueel kunstenares Jennifer Rubell en wordt gepresenteerd in de kunsthal CulturalDC in Washington. Het nodigt bezoekers uit om “kruimels op het tapijt te gooien en toe te kijken hoe Ivanka deze elegant opzuigt, met een niet-aflatende glimlach.”

Volgens een door het CulturalDC verstuurd persbericht kan het werk worden gezien als “een visuele viering van een modern vrouwelijk icoon en een portret van onze eigen relatie met haar, dat de vraag opwerpt welke rol de kijker zelf speelt in haar rollenspel. Het kunstwerk is geïnspireerd door een persoon wiens publieke persoonlijkheid een bijna komische verscheidenheid aan vrouwelijke identiteiten omvat – dochter, vrouw, moeder, zuster, model, werkende vrouw, blondine.”

culturaldc invankavacuuming promo RUSH 7 (2)

Foto: CulturalDC

In een eerdere aankondiging zei kunstenares Rubell dat ze verwachtte dat het kunstwerk “verschillende en vaak tegenstrijdige interpretaties kan opwekken” bij kruimelgooiende toekijkers. “Daar zit het ‘m in: we vinden het leuk om kruimels naar Ivanka te gooien en te zien hoe ze deze opzuigt. Het is grappig, het is plezierig en maakt dat we ons machtig voelen en het opnieuw willen doen”, aldus Rubell. “We houden van de macht om een specifieke reactie uit te kunnen lokken. Daarnaast weten we dat ze blijft stofzuigen, of we nu zelf kruimels gooien of niet, dus het is niet echt onze schuld, toch?”

De tentoonstelling waar Ivanka Vacuuming te bewonderen valt, is geopend van 1 februari tot en met 17 februari in Washington. Voor wie dat te ver reizen vindt maar toch benieuwd is, biedt de livestream uitkomst – let daarbij wel op de openingstijden van de exhibitie.

Lees meer: