Donald Trump reserveert 60 procent van zijn werkdag voor ‘executive time’, zo blijkt uit gelekte documenten over het dagritme van de Amerikaanse president waar de site Axios over berichtte.

Executive time slaat in het geval van Trump op verschillende dingen: het kan zijn dat hij bezig is met Twitter of naar de nieuwszender Fox kijkt, maar ook dat hij informele vergaderingen houdt en telefoontjes pleegt.

Bekend is dat Trump de dag graag begint door een serie tweets de wereld in te slingeren. Maar dat doet hij niet altijd zelf. Hoofd social media Dan Scavino is vaak degene die de tweets verstuurt namens de president.

Naast tv-kijken houdt Trump ook tal van informele bijeenkomsten. Volgens het Witte Huis is dat juist een goed voorbeeld van de voordelen van Trumps onorthodoxe manier van leidinggeven. “President Trump heeft een andere stijl van leidinggeven dan zijn voorgangers”, zei perschef Sarah Huckabee Sanders tegen Axios.

Het dagritme van een Amerikaanse president wordt sterk beïnvloed door dienst persoonlijkheid en kan dus sterk verschillen. Hieronder leggen we de dagroutine van Trump naast die van voorgangers Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton.


Oud-president Bill Clinton begon z’n werkdag meestal rond 9 uur ‘s ochtends. Hij liet zich eerst bijpraten door de stafchef van het Witte Huis in zijn werkkamer (The Oval Office).

Foto: Nationale veiligheidsadviseur Anthony Lake (links), oud-president Bill Clinton (midden) en stafchef Leon Panetta (rechts) op 11 oktober 1994. Bron: Getty Images

Bron: Axios

Lees ook op Business Insider


Clinton startte z’n dag vaak vroeg met een rondje joggen, soms gevolgd door een bezoekje aan McDonald’s.

Foto: Clinton bestelt frisdrank bij McDonald’s na een rondje hardlopen op 15 november 1992. Bron: Cynthia Johnson/Getty Images

Bron: INSIDER


Clinton was het grootste deel van de dag in The Oval Office te vinden, waar hij beleidsrapporten last, stafleden sprak en telefoontjes pleegde.

Foto: Clinton spreekt met de voormalige Russische president Boris Jeltsin op 27 februari 1997. Bron: Ralph Alswang/Getty Images

Bron: Axios


Clinton had niet de reputatie erg stipt te zijn. Hij vond het geen probleem om laat door te werken, maar z’n werkdagen in het Witte Huis bleven redelijk gestructureerd. Gemiddeld sliep hij 5 uur per nacht.

Foto: Clinton is nog laat actief in The Oval Office op 18 maart 1993. Bron: Jeffrey Markowitz/Getty Images

Bron: The New York Times; Axios


Oud-president George W. Bush hield er een rigide dagschema op na. Meestal stond hij om 5.15 uur ‘s morgens op.

Foto: Oud-president George W. Bush bespreekt ‘s ochtends de meest recente ontwikkelingen in China met de nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice  op 11 april 2001. Bron: Eric Draper/Getty Images

Bron: Axios


Doorgaans startte Bush de dag met een kop koffie en nam hij het laatste nieuws door met first lady Laura Bush.

Foto: Eric Draper/Getty Images

Bron: Axios


Bush startte zijn dag in The Oval Office vaak om 6.45 uur en de eerste vergadering stond meestal gepland voor 8.15 uur.

Foto: de voormalige vicepresident Dick Cheney met George W. Bush. bron: Getty Images

Bron: Axios


Bush sloot z’n werkdag meestal aan het begin van de avond af, tussen half zes en zes uur. De rest van de dag vulde hij met sporten, dineren en eventueel nog wat rapporten doornemen. Rond negen uur ‘s avonds lag hij doorgaans in bed.

Foto: Getty Images

Bron: Axios


Oud-president Barack Obama hanteerde net als Bush een rigide werkschema, maar hij werkte net als Clinton tot zeer laat door.

Foto: Oud-president Barack Obama. Bron: Astrid Riecken/Getty Images

Bron: Axios


Doorgaans begaf Obama zich tegen 9 uur ‘s ochtends naar The Oval Office. Per dag vergaderde hij meestal een keer of zes, naast reguliere informatiesessies over veiligheidszaken en de economie.

Foto: Obama en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op 21 januari 2009. Bron: Pete Souza/Getty Images

Bron: Axios


Obama stond vroeg op en begon dan met een ochtendtraining.

Foto: President Barack Obama bij het Witte Huis op 9 april 2012. Bron: Brendan Smialowski/Getty Images

Bron: INSIDER


De dagelijkse routine van president Donald Trump wijkt sterk af van die van z’n voorgangers. Uit een recente analyse van z’n dagelijkse bezigheden blijkt dat ongeveer 60 procent van z’n dag een ‘ongestructureerd’ karakter heeft.

Foto: Jeff Roberson/AP

Bron: Axios


Trump wordt meestal vroeg wakker, rond 6 uur ‘s ochtends. Vijf uur zijn vervolgens gereserveerd voor ‘executive time’, zonder een duidelijke structuur.

Foto: Saul Loeb/Getty Images

Bron: Axios


Volgens de officiële agenda van het Witte Huis zetelt Trump tussen 8 uur een 11 uur ‘s ochtends in The Oval Office. Maar in de praktijk is hij daar gedurende dit tijdstip zelden te vinden, zeggen bronnen tegen Axios. Meestal spendeert Trump deze uren in z’n privéverblijf, om te twitteren, tv te kijken, te bellen en het nieuws door te nemen.

Foto: Trump The Oval Office. Bron: Alex Wong/Getty Images

Bron: Axios


Trumps eerst officiële afspraak staat doorgaans gepland om 11 ‘uur ‘s morgens, als hij over veiligheidszaken wordt bijgepraat.

Foto: de nationale veiligheidsadviseur John Bolton met Trump. Bron: Saul Loeb/Getty Images

Bron: Axios


Perschef  Sarah Huckabee Sanders verdedigt het ongebruikelijke dagritme van Trump. Tegenover Axios zei ze dat “president Trump een andere leiderschapsstijl heeft dan zijn voorgangers en de resultaten daarvan spreken voor zich”.

Foto: Sarah Huckabee Sanders. Bron: Chip Somodevilla/Getty Images

Bron: Axios


Sanders zei in een toelichting dat “de president een groot deel van de dag vult met geplande afspraken, bijeenkomsten en telefoontjes. Tegelijk is er ruimte voor een meer creatieve werkomgeving, waardoor hij de meest productieve president is in de moderne geschiedenis.”

Foto: The Asahi Shimbun via Getty Images

Bron: Axios


Sanders gaf aan dat Trump de ochtend verdeelt over The Oval Office en z’n privéresidentie.

Foto: Trump houdt een toespraak voor de  tv op 8 januari 2019.  bron: Reuters/Joshua Roberts

Bron: Axios


In zijn boek “The Art of the Deal” geeft Trump aan waarom hij niet houdt van een al te rigide dagschema.  “Veel mensen zijn verbaasd over de manier waarop ik werk. Ik hou het simpel. Ik neem geen tas mee en plan niet al te veel vergaderingen in. Mijn deur staat open. Je kunt niet creatief of ondernemend zijn als je te veel structuur inbouwt. Ik vind het prettig om gewoon aan de dag te beginnen en te kijken hoe dingen zich ontwikkelen.”

Foto: Win McNamee/Getty Images

Bron: Penguin Random House


LEES OOK: De man die 1.000 slippers met tegenstrijdige Trump-tweets maakte, vindt een tweede serie te veel van het goede – het worden dus collector’s items