Poetins mysterieuze dochter ‘Katerina’, die nooit publiekelijk door hem erkend is, heeft vorige week donderdag haar debuut gemaakt op de Russische staatstelevisie.

Aangenomen wordt dat Katerina Tikhonova de jongste van de twee dochters is uit het eerste huwelijk van de Russische president Vladimir Poetin.

Ze was vorige week donderdag te zien op de Russische staatszender Rossiya 1 en sprak volgens BBC Monitoring over technologie voor het controleren van elektrische impulsen in het brein.

putin daughter yekaterina katerina

Katerina Tikhonova (rechts) op Rossiya 1 afgelopen donderdag. Bron: Rossiya 1

In een nieuwsprogramma werd de 33 jaar oude Tikhonova aangekondigd als “adjunct-directeur van het Instituut voor Wiskundig Onderzoek van Complexe Systemen aan de staatsuniversiteit van Moskou”. Volgens de BBC is het de eerste keer dat ze te zien was op de staatstelevisie.

Naast haar functie aan de universiteit van Moskou, was Katerina volgens eerdere berichten ook acrobaat bij de danswedstrijd World Rock'n'Roll Federation.

Katerina Tikhonova (L), daughter of Russian President Vladimir Putin, dances with Ivan Klimov during the World Cup Rock'n'Roll Acrobatic Competition in Krakow, Poland April 12, 2014. Picture taken April 12, 2014. REUTERS/Jakub Dabrowski

Foto: Katerina Tikhonova danst met Ivan Klimov tijdens de World Cup Rock'n'Roll Acrobatic Competition in het Poolse Krakau. Bron: Thomson Reuters

De identiteit van Katerina Tikhonova is lange tijd een mysterie geweest, maar een medewerker van de World Rock'n'Roll Federation bevestigde vorig jaar aan Reuters dat ze een dochter is van Vladimir Poetin.

Er is weinig bekend over de dochters van Poetin. Wel waren er onlangs geruchten over een echtscheiding van Katerina en werd er gespeculeerd dat oudste dochter Maria aan een golfbaan woont in het Britse Surrey.

Poetin zelf werd in 2015 gevraagd of Tikhonova een van zijn dochters was, maar hij gaf daar geen antwoord op. Wel heeft hij indirect gerefereerd aan beide dochters en aan een kleinkind.

Vladimir Poetin is in 2013 gescheiden van de moeder van Katerina na een huwelijk van 29 jaar. Volgens sommige media heeft hij in 2015 met zijn vriendin en derde dochter gekregen, maar dat ontkent de regering.