De huizenmarkt biedt een zeer gemengd beeld. Het hangt er namelijk sterk vanaf hoe je kijkt of sprake is van stijgende dan wel dalende prijzen. Donderdag meldde makelaarsclub NVM dat de gemiddelde huizenprijs in het tweede kwartaal van dit jaar is met 2,8 procent is gestegen, vergeleken met het eerste kwartaal.

Echter, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder is nog sprake van een forse daling van de gemiddelde huizenprijs met bijna 9 procent.

Voor de huizenmarkt geldt bovendien dat locatie een grote rol speelt. dus dat maakt het extra interessant om te kijken hoe de ontwikkeling zijn op regionaal niveau.

We doen dat met twee kaartjes en beginnen met het ‘positieve nieuws’: de ontwikkeling van huizenprijzen op kwartaalbasis. In de onderstaande kaart is te zien dat Nederland in het tweede kwartaal van 2023 nog redelijk groen kleurt.

In de kaart is te zien dat er op kwartaalbasis maar een paar regio's rood kleuren. Dat zijn er in totaal vijf: Overig Zeeland kent de sterkste daling van huizenprijzen met gemiddeld minus 1,4 procent op kwartaalbasis. Daarnaast zijn er lichte dalingen in de Kop van Noord-Holland (-1,2 procent), Delfzijl en omgeving (-0,9 procent), Midden-Noord-Brabant (-0,9 procent) en Zuidoost-Friesland (-0,5 procent).

De sterkste plussen zijn te vinden in Noord-Limburg (+ 7,5 procent), Zuidoost-Drenthe (+4,7 procent) en Zuidwest-Overijssel (+4,5 procent). Op kwartaalbasis stijgen de huizenprijzen dus het hardst in een aantal regio's buiten de Randstad.

De regio 's-Gravenhage presteert op zich ook vrij sterk met een plus van 3,8 procent. In Groot-Amsterdam is sprake van een plus van 3,2 procent. Groot-Rijnmond (de regio Rotterdam) en Utrecht halen plussen van respectievelijk 1,6 procent en 1,5 procent.

Lees ook: Voordeel van daling huizenprijs voor doorstromer: als je een een duurder, nieuw huis wilt kopen, is de prijs waarschijnlijk ook lager

Huizenprijzen op jaarbasis: nog forse dalingen in tweede kwartaal van 2023

Kijk je naar het beeld van de prijsontwikkeling op jaarbasis, dan ziet het tweede kwartaal van 2023 er heel anders uit. De kaart van Nederland kleurt nog voornamelijk rood, zoals is te zien in het onderstaande kaartje.

Door op een regio te klikken kun je de prijsontwikkeling volgen.

Op jaarbasis variëren de minnen van 13,1 procent in Groot-Amsterdam tot een daling van de gemiddelde huizenprijs met 1,5 procent in Zeeuwsch-Vlaanderen. Slechts één regio boekt op jaarbasis een plusje en dat is Delfzijl en omgeving (+2,4 procent).

Naast Amsterdam zijn er ook forse dalingen van de huizenprijzen op jaarbasis in het tweede kwartaal in regio's als Het Gooi en Vechtstreek (-11,5 procent), Haarlem (-10,8 procent) en de regio 's-Gravenhage (-10,8 procent).

In Utrecht daalden huizenprijzen op jaarbasis met 9,6 procent, terwijl de daling in Groot Rijnmond (regio Rotterdam) beperkt bleeft tot 6,5 procent).

LEES OOK: Huizenprijzen gaan weer stijgen, volgens hypotheekbemiddelaar: meer aanvragen van hypotheken en hogere leenbedragen